Pieczarki to fajny składnik sosów lub zup. Tym razem to jednak zupełnie coś innego, bo to pieczarki podane, jako osobne danie, z nietypowymi dodatkami, czyli papryką i suszonymi pomidorami. Trochę pikantne, aromatyczne, pysznie smakują ze świeżym pieczywem. Pasują na kolację lub przekąskę, nam bardzo smakowała ta wersja, ciekawa jestem, czy Wam również, gorąco polecam 🙂
Przepis:
500 gr pieczarek pokrojonych w plastry
1 średnia cebula pokrojona w kostkę
2 ząbki czosnku pokrojone w kostkę
1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
1 ostra papryczka pokrojona
5 suszonych pomidorów z zalewy w oliwie pokrojonych na małe kawałki
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
2 łyżki oliwy
2 łyżki masła
1/4 szklanki śmietanki lub mleczka kokosowego
sól i pieprz
posiekana natka pietruszki lub kolendra
Na patelni rozgrzewamy oliwę i łyżkę masła, lekko solimy i smażymy mieszając przez około 2 minuty, dodajemy pieczarki i smażymy na dużym przez około 5 minut, aż woda odparuje. Dodajemy tymianek, czosnek, pokrojone papryki i paprykę w proszku, pomidory, mieszamy, smażymy przez około minutę, dodajemy śmietankę, mieszamy, przykrywamy i dusimy przez około 5 minut. Dodajemy pozostałe masło, smażymy mieszając przez około 2 minuty, doprawiamy solą i pieprzem, podajemy posypane natką pietruszki lub kolendrą. Smacznego 🙂
Ależ świetny pomysł, uwielbiam pieczarki, a w takim połączeniu nie jadłam ich jeszcze. Na pewno spróbuję 🙂
Dzięki za fajny pomysł i serdecznie pozdrawiam <3
Dziękuję, bardzo się cieszę 🙂 pozdrawiam 🙂
M
Jak ja uwielbiam pieczarki! A na Twoje jak się popatrzy to już ślinka leci 🙂
Bardzo dziękuję 🙂
M
Pychotka, swietny dodatek do obiadu ☺
Prosto ale i ciekawie 😉
Ależ to apetycznie wygląda! Pyszności 🙂
Dziękuję serdecznie 🙂
M
Ależ narobiłaś mi smaka!
ciekawy sposób na pieczarki:)
Wszystkie składniki lubię, więc to jest na pewno pyszne danie 🙂
Dziękuję bardzo serdecznie 🙂
M
O takie danie chętnie bym zjadła 🙂 uwielbiam pieczarki pod każdą postacią.
Bardzo mi miło 🙂
M
Pieczarki i pomidory ciekawe zestawienie:)
Zachęcam do spróbowania 🙂
M
Uwielbiam pieczarki, zresztą nie tylko, ogółem grzybami mogę się zajadać. Koniecznie muszę skorzystać z przepisu. Już nie raz jadłam same pieczarki doprawione z jakimś dodatkiem jako przekąskę do bułeczki ^^
Gorąco polecam 🙂
M
Choć pieczarki uwielbiam to jednak takie danie mogłabym zjeść dopiero po zaserwowaniu z ryżem lub makaronem.
Oczywiście tak też można podać te pieczarki, pozdrawiam 🙂
M
Fajna potrawka ❤
Już widziałam na blogu. Wygląda bardzo pysznie i podejrzewam, że świetnie smakuje. Muszę spróbować 🙂
* widziałam już Facebooku miało być…
To coś dla mnie,pycha 🙂
Suszone pomidory zawsze i wszędzie, uwielbiam je. Przepis zapisuje i wypróbuje:)
Wygląda smacznie i zdrowo:D Buziaczki:**
Muszę kiedyś przetestować Twój przepis
Ciekawe połączenie, będzie próbowane! Pozdrawiam 🙂
Pycha!