PIECZARKI Z PAPRYKĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI


Pieczarki to fajny składnik sosów lub zup. Tym razem to jednak zupełnie coś innego, bo to pieczarki podane, jako osobne danie, z nietypowymi dodatkami, czyli papryką i suszonymi pomidorami. Trochę pikantne, aromatyczne, pysznie smakują ze świeżym pieczywem. Pasują na kolację lub przekąskę, nam bardzo smakowała ta wersja, ciekawa jestem, czy Wam również, gorąco polecam 🙂

Przepis:
500 gr pieczarek pokrojonych w plastry
1 średnia cebula pokrojona w kostkę
2 ząbki czosnku pokrojone w kostkę
1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
1 ostra papryczka pokrojona
5 suszonych pomidorów z zalewy w oliwie pokrojonych na małe kawałki
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
2 łyżki oliwy
2 łyżki masła
1/4 szklanki śmietanki lub mleczka kokosowego
sól i pieprz
posiekana natka pietruszki lub kolendra

Na patelni rozgrzewamy oliwę i łyżkę masła, lekko solimy i smażymy mieszając przez około 2 minuty, dodajemy pieczarki i smażymy na dużym przez około 5 minut, aż woda odparuje. Dodajemy tymianek, czosnek, pokrojone papryki i paprykę w proszku, pomidory, mieszamy, smażymy przez około minutę, dodajemy śmietankę, mieszamy, przykrywamy i dusimy przez około 5 minut. Dodajemy pozostałe masło, smażymy mieszając przez około 2 minuty, doprawiamy solą i pieprzem, podajemy posypane natką pietruszki lub kolendrą. Smacznego 🙂

27 odpowiedzi do “PIECZARKI Z PAPRYKĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI”

  1. Uwielbiam pieczarki, zresztą nie tylko, ogółem grzybami mogę się zajadać. Koniecznie muszę skorzystać z przepisu. Już nie raz jadłam same pieczarki doprawione z jakimś dodatkiem jako przekąskę do bułeczki ^^

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.