PIKANTNY KREM Z BURAKA


Burak obok dyni to jedno z moich ulubionych warzyw jesiennych, ma piękny kolor i jest bardzo zdrowy. Krem z buraka można przygotować z pieczonych buraków, ale ta wersja jest prostsza i równie smaczna. To propozycja na kremową zupę, w pikantnej wersji, z czosnkiem i chili. Mleczko kokosowe łagodzi smak i dodaje kremowej konsystencji. Ten krem właściwie robi się sam, wystarczy wcześniej obrać i pokroić warzywa. Do zupy można dodać coś co lubicie, u mnie feta i koperek, ale mogą być prażone płatki migdałów, albo pestki dyni. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
0,5 kg buraków obranych i pokrojonych w małą kostkę
1 ziemniak obrany i pokrojony w małą kostkę
1 cebula obrana i pokrojona w małą kostkę
1 papryczka chili obrana i pokrojona w małą kostkę
1 jabłko obrane i pokrojone na ćwiartki
3 ząbki czosnku obrane i pokrojone w plasterki
1/2 łyżeczki rozmarynu
sól i pieprz
150 ml mleczka kokosowego
1 łyżka masła
1 łyżeczka oleju
1 – 2 łyżki octu jabłkowego
2 – 3 szklanki bulionu warzywnego

Dodatki: feta, koperek

W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej i masło, wrzucamy cebulę, buraki, ziemniaka, smażymy mieszając przez około 3 minuty, dodajemy czosnek, papryczkę, jabłko i kminek, smażymy mieszając przez 2 minuty. Wlewamy bulion, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez pół godziny. Dodajemy ocet, następnie mleczko kokosowe wcześniej wymieszane z łyżką wazową zupy, wlewamy do garnka, miksujemy na gładki krem, doprawiamy solą i pieprzem (możemy przetrzeć przez sitko, żeby zupa była bardziej kremowa). Podajemy z serem feta i koperkiem, smacznego 🙂

37 odpowiedzi do “PIKANTNY KREM Z BURAKA”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.