NALEŚNIKI Z MĄKI KASZTANOWEJ


Bardzo lubię naleśniki i często je robię na różne sposoby. Tym razem pierwszy raz użyłam mąki kasztanowej i trochę nie wiedziałam czego się spodziewać. Na pewno dzięki tej mące naleśniki mają bardziej wyrazisty smak, ale też wymagają więcej wysiłku, bo nie są tak elastyczne, jak te z mąki pszennej. Najlepiej smażyć bardzo cienkie naleśniki, bo inaczej pękają przy składaniu. To na pewno dobra propozycja dla osób, które ograniczają gluten. Fajnie smakują z dodatkiem jogurtu naturalnego i owoców, chyba jednak wolę tradycyjne naleśniki, chociaż to było ciekawe doświadczenie, a Wy macie jakieś doświadczenia z mąką kasztanową, ciekawa jestem Waszej opinii 🙂

Przepis:
250 gr mąki kasztanowej
2 roztrzepane jajka
3/4 szklanki wody gazowanej
3/4 szklanki mleka
szczypta soli

do smażenia masło lub olej kokosowy

Miksujemy wszystkie składniki, najpierw wlewając po pół szklanki wody i mleka i dolewając resztę w miarę potrzeby, aby uzyskać ciasto naleśnikowe. Odstawiamy na 15 minut. Rozgrzewamy patelnię (niezbyt dużą 20 – 24 cm), smarujemy odrobiną masła lub oleju kokosowego, wlewamy małą łyżkę wazową ciasta i kolistymi ruchami rozprowadzamy ciasto cienką warstwą po całej patelni. Po około 30 sekundach, gdy powierzchnia zrobi się kremowa, a brzegi lekko zaczną odstawać, naleśnik przewracamy na druga stronę. Po usmażeniu, przekładamy na talerz i smażymy wszystkie naleśniki. Podajemy od razu, smacznego 🙂

24 odpowiedzi do “NALEŚNIKI Z MĄKI KASZTANOWEJ”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.