BRIOSZKI Z FIGĄ


Brioszka, czyli “Brioche” to pyszna francuska bułeczka drożdżowa z dużą ilością masła. Piekłam już takie bułeczki ze śliwką, a teraz z figą. Nie jest trudna do zrobienia, ale trochę czasochłonna, bo ciasto zagniata się wieczorem, zostawia na noc w lodówce, a rano czeka się godzinę i dopiero piecze. Jednak warto się poświęcić, bo brioszki są mięciutkie i pysznie smakują. Ciasto najlepiej wyrabiać mikserem (końcówka z hakiem), bo jest luźne i trochę kleiste, dopiero po schłodzeniu w lodówce uzyska zwartą konsystencję. Bardzo gorąco polecam 🙂
Przepis:
(8 dużych brioszek)
250 gr mąki pszennej lub orkiszowej tortowej
5 gr suchych drożdży
50 gr drobnego cukru lub cukru pudru
1/2 łyżeczki soli
70 ml letniego mleka
2 jajka w temperaturze pokojowej
100 gr bardzo miękkiego masła
4 figi przekrojone na pół
do posmarowania: żółtko + 1 łyżeczka mleka

Mieszamy przesianą mąkę z drożdżami, cukrem i solą. Dodajemy mleko i jajka, miksujemy powoli przez około 7 – 8 minut. Następnie dodajemy po łyżce miękkie masło, dodając kolejną łyżkę, gdy poprzednia się wmiesza w ciasto. Miksujemy jeszcze przez około 5 minut, aż ciasto będzie gładkie i błyszczące. Przekładamy ciasto przy pomocy silikonowej szpatułki do czystej miski wysmarowanej olejem, przykrywamy szczelnie folią spożywczą i wstawiamy na noc do lodówki. Rano przekładamy ciasto na blat oprószony mąką, odczekujemy 10 minut, aż się trochę zagrzeje, następnie chwilę wyrabiamy rękami odrobinę podsypując mąką, formujemy 8 lekko spłaszczonych bułeczek, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę. Po tym czasie w każdej bułce robimy wgłębienie, np. drewnianą łyżką i wciskamy połówkę figi, smarujemy żółtkiem wymieszanym z mlekiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, pieczemy 15 minut. Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem, smacznego 🙂

38 odpowiedzi do “BRIOSZKI Z FIGĄ”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.