Brioszka, czyli “Brioche” to pyszna francuska bułeczka drożdżowa z dużą ilością masła. Piekłam już takie bułeczki ze śliwką, a teraz z figą. Nie jest trudna do zrobienia, ale trochę czasochłonna, bo ciasto zagniata się wieczorem, zostawia na noc w lodówce, a rano czeka się godzinę i dopiero piecze. Jednak warto się poświęcić, bo brioszki są mięciutkie i pysznie smakują. Ciasto najlepiej wyrabiać mikserem (końcówka z hakiem), bo jest luźne i trochę kleiste, dopiero po schłodzeniu w lodówce uzyska zwartą konsystencję. Bardzo gorąco polecam 🙂
Przepis:
(8 dużych brioszek)
250 gr mąki pszennej lub orkiszowej tortowej
5 gr suchych drożdży
50 gr drobnego cukru lub cukru pudru
1/2 łyżeczki soli
70 ml letniego mleka
2 jajka w temperaturze pokojowej
100 gr bardzo miękkiego masła
4 figi przekrojone na pół
do posmarowania: żółtko + 1 łyżeczka mleka
Mieszamy przesianą mąkę z drożdżami, cukrem i solą. Dodajemy mleko i jajka, miksujemy powoli przez około 7 – 8 minut. Następnie dodajemy po łyżce miękkie masło, dodając kolejną łyżkę, gdy poprzednia się wmiesza w ciasto. Miksujemy jeszcze przez około 5 minut, aż ciasto będzie gładkie i błyszczące. Przekładamy ciasto przy pomocy silikonowej szpatułki do czystej miski wysmarowanej olejem, przykrywamy szczelnie folią spożywczą i wstawiamy na noc do lodówki. Rano przekładamy ciasto na blat oprószony mąką, odczekujemy 10 minut, aż się trochę zagrzeje, następnie chwilę wyrabiamy rękami odrobinę podsypując mąką, formujemy 8 lekko spłaszczonych bułeczek, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę. Po tym czasie w każdej bułce robimy wgłębienie, np. drewnianą łyżką i wciskamy połówkę figi, smarujemy żółtkiem wymieszanym z mlekiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, pieczemy 15 minut. Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem, smacznego 🙂
Fajne bułeczki nie tylko na śniadanie 🙂
Tak, pasują też na podwieczorek lub przekąskę 🙂
M
pięknie wyglądają ! 🙂
Bardzo dziękuję 🙂
M
pieknie wygladaja
Dziękuję bardzo 🙂
M
Nigdy nie piekłam i chyba tez nigdy nie jadłam. Prezentuje się idealnie. Z chęcią bym skosztowała. Dziękuję za ten przepis
Bardzo mi miło, polecam gorąco 🙂
M
Ależ pięknie się prezentują 🙂 Super
Dziękuję bardzo 🙂
M
Super bułeczki ♥
Dziękuję serdecznie 🙂
M
Czegoś takiego to nawet nie widziałam 🙂 nietypowe bułeczki ale chętnie bym ich spróbowała 🙂
Warto się skusić 🙂
M
Jakie cudne!☺
Bardzo dziękuję 🙂
M
Ostatnio miałam fazę na pieczenie owsianki z figami lub śliwkami 😀
To może teraz kolej na brioszki z figą, polecam 🙂
M
Wyglądają przepysznie!
Dziękuję bardzo 🙂
M
Pychotka
ojej, jakie urocze! apetyczne 😀 wyglądają tak ciekawie, że na pewno zachwycą każdego 🙂
Pozdrawiam ciepło ♡
Dziękuję bardzo i zachęcam do spróbowania 🙂
M
Rewelacyjne bułeczki <3
Dziękuję bardzo 🙂
m
nie mogę się na nie napatrzeć 😀 piękne!
Bardzo mi miło 🙂
M
Przepyszny przepis! 🙂
Wyglądają wręcz idealnie <3
Dziękuję bardzo 🙂
M
O rety! Ależ cudnie wyglądają! Nawet jeśli są czasochłonne, warto poczekać, bo efekt wspaniały:)
Zdecydowanie warto poczekać, gorąco polecam 🙂
M
Bardzo apetyczne te bułeczki 🙂
Ale fajny pomysł z tą figą! Jadłam już podobne ze śliwkami, ale z figą nigdy. Zdecydowanie do zrobienia!
pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy 🙂
Ze śliwkami też pyszne, pozdrawiam 🙂
M
Zdjęcia wyglądają zachęcająco. Jeszcze nie jadłam wypieków z figą 🙂
Serdecznie polecam 🙂
M
Ależ pysznie wyglądają! 🙂