DUSZKI Z MROŻONYCH BANANÓW


Zbliżające się Święto Zmarłych w Meksyku widać było już od początku października. Najpierw w sklepach pojawiły się różne ozdoby, przypominające o “Dia de los Muertos”, a później pojawiły się także na ulicach, ogrodzeniach i bramach (poniżej ozdoba z mojego osiedla). To święto nie jest tak skomercjalizowane, jak amerykańskie “halloween”, o czym świadczy najlepiej fakt, że meksykańskie obchody ww. święta zostały wpisane w 2003 r. na listę światowego dziedzictwa UNESCO. Meksykanie uważają, że śmierć jest nieuchronna, ale nauczyli się z nią współżyć, czynią ją tematem żartów i dowcipów. Jednocześnie w wierzeniach indiańskich dusze zmarłych wracają co roku na ziemię, by odwiedzić bliskich i aby ich godnie przyjąć rodzina przygotowuje ulubione smakołyki zmarłych i zanosi na cmentarz, na grobach wznosi się toast i oczekuje na znak przybycia zmarłego. Po powrocie do domu rozpoczyna się zabawa, tańce i śpiewy. Olga Synowiec w swojej książce “Dzieci szóstego słońca” tak opisuje obyczaje związane z tym dniem:
“Mieszkańcy zapalają coraz więcej świec. Na grobach obsypanych płatkami aksamitek ustawiają kosze z jedzeniem. Siadają obok, modlą się, cicho rozmawiają. Między nimi biegają dzieci, bawią się płomykami albo grają w berka… Powietrze pachnie obłędnie: świeżymi kwiatami, palonym woskiem, aromatem gorącego kompotu z owoców sprzedawanego przed bramą cmentarza.”
O święcie opowiadał też nagrodzony Oscarem film, pt. “Coco”. Dzieci dostają prezenty w postaci kolorowych trupich czaszek i kościotrupów.

Przychylając się do tej świątecznej meksykańskiej atmosfery, przygotowuję proste i śmieszne duszki z mrożonych bananów, można je też podać przy innej okazji. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
2 duże banany
100 gr białej czekolady
2 łyżki śmietanki
4 łyżki wiórków kokosowych

Dodatkowo: łyżka roztopionej czekolady gorzkiej, gotowe oczka, 4 patyczki do lodów lub do lizaków

Obrane banany kroimy w poprzek na pół. Delikatnie nabijamy na patyczki. Czekoladę ze śmietanką rozpuszczamy powoli w kąpieli wodnej, za pomocą pędzelka nanosimy czekoladę na banany, rysujemy buźki, naklejamy oczka, posypujemy wiórkami kokosowymi, układamy na talerzu wyłożonym papierem do pieczenia, wkładamy do zamrażarki na 4 godziny. Smacznego 🙂

39 odpowiedzi do “DUSZKI Z MROŻONYCH BANANÓW”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.