Meksyk to dla mnie raj, jeśli chodzi o moje uwielbienie dla awokado. Jest pyszne, dojrzałe i kremowe, jem je prawie codziennie w różnych wersjach, dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami przepisem na panierowane pieczone awokado, które podaję z dodatkiem wędzonego łososia, kremowego twarożku, skropione sokiem z limonki. To jest po prostu pyszne, zachęcam do spróbowania nawet tych, którzy za awokado nie przepadają, myślę, że w tej wersji powinno smakować wszystkim, a dodatkowo jest oczywiście bardzo zdrowe 🙂
Przepis:
2 awokado (dojrzałe, ale niezbyt miękkie)
sok z połowy limonki
40 gr mąki pszennej
1 duże jajko roztrzepane
60 gr bułki tartej
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
Dodatki: kremowy serek, łosoś wędzony na zimno, limonka
Awokado kroimy na pół, przekręcamy połówki w odwrotną stronę i rozdzielamy, wbijamy duży nóż w pestkę i wyciągamy, miąższ wyjmujemy w całości używając łyżki, skrapiamy sokiem z limonki. Panierujemy najpierw w mące wymieszanej z solą i pieprzem, następnie w jajku i bułce tartej (panierka powinna być także we wgłębieniu po pestce). Układamy przecięciem do góry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 225 stopni i pieczemy przez 20 – 25 minut. Wyjmujemy, czekamy chwilę, w zagłębienie po pestce wkładamy łyżkę serka, na wierzch plasterek wędzonego łososia ułożonego w różyczkę, podajemy od razu z kawałkiem limonki do skropienia. Smacznego 🙂
Jeszcze podzielę się z Wami najnowszym kulinarnym meksykańskim odkryciem, czyli warzywem o nazwie “chayote”. Okazał się, że ma nawet polską nazwę “kolczoch jadalny”, ale nigdy go w Polsce nie spotkałam, w zależności od kraju występuje też pod innymi nazwami, np. “choco” w Australii, czy “sayote” na Filipinach, albo “zucchina spinoza” we Włoszech. Kształtem przypomina gruszkę, a w smaku coś pomiędzy ogórkiem i kalarepą, można go jeść na surowo lub gotowany albo duszony, jest bogaty w witaminę C i aminokwasy, zawiera błonnik, skrobię, wodę, węglowodany, sacharozę i sole mineralne, ma działanie moczopędne i przeciwzapalne, zapobiega chorobom układu krążenia, miażdżycy i obniża ciśnienie, wspomaga też pracę nerek 🙂 jeśli gdzieś na niego natraficie, to spróbujcie 🙂
Wow jaki świetny pomysł 🙂
Dziękuję serdecznie 🙂
M
coś nowego, super przepis:)
Dziękuję bardzo, pozdrawiam 🙂
M
Bardzo ekstrawagancki i elegancki pomysł na danie 🙂 Pięknie to przygotowałaś 🙂
Dziękuję kochana, gorąco polecam 🙂
M
Ależ świetny pomysł na awokado, i jak pięknie wygląda 😀
Bardzo ciekawe warzywo, nigdy wcześniej nie spotkałam się z nim 😀
Pozdrawiam ciepło, Agness: )
Dziękuję bardzo i zachęcam do spróbowania 🙂
M
Jutro rano pędzę do sklepu po awokado. Bardzo lubię ten owoc, ale najczęściej dodaję go do sałatek lub koktajli lub smoothie. Awokado pieczone w panierce – musi nieziemsko smakować!
Pod taką postacią avokado jeszcze nie jadłam 🙂 wygląda bardzo apetyczne
Dziękuję bardzo 🙂
M
Pomysł świetny i bardzo ładnie wygląda, jednak ja nie jestem fanem awokado. No kwestia gustu, ale wiem, że np mojej siostrze by smakowało, bo po prostu uwielbia. Tak czy siak jeszcze nigdy nie widziałam podobnego przepisu.
Pozdrawiam!
Dziękuję bardzo, może się skusisz lub siostra, serdecznie polecam 🙂
M
Ale przepyszny pomysł!
Dziękuję serdecznie 🙂
M
Genialny pomysł, w dodatku pięknie podany, mniam 🙂
Bardzo dziękuję 🙂
M
Bardzo apetycznie to wygląda:)
Łał to musi być pyszne, uwielbiam awokado nawet bez dodatków . Pozdrawiam serdecznie
Dziękuję bardzo 🙂 gorąco polecam 🙂
M
Takiego jeszcze nie jadłam, rewelacja ☺
Dziękuję bardzo, warto się skusić 🙂
M
Wygląda wykwintnie!
Od samego patrzenia ślinka cieknie !
To bardzo się cieszę i polecam serdecznie 🙂
M
fantastycznie wygląda
Bardzo dziękuję 🙂
M
Takiego wynalazku jeszcze nie jadłam, wygląda bardzo smakowicie
Ale smakowicie wygląda! Robiłam podobną potrawę, ale z jajkiem.
Polecam serdecznie w tej wersji 🙂
M
napatrzec sie nie moge. chce! musze to zrobic! *slinotok*
Dziękuję bardzo serdecznie 🙂
M
Produkty, które lubię. Na pewno wykorzystam <3
Super, bardzo się cieszę 🙂
M
wygląda zjawiskowo, super pomysł na przystawkę
Tak jak pisałam we wcześniejszym komentarzu, przepis wypróbowałam. Bardzo smaczna przystawka. Pieczone awokado smakuje zupełnie inaczej niż świeże. Trochę przypomina mi pieczonego ziemniaka. Zamiast łososia użyłam wędzonego na zimno pstrąga łososiowego.
Polecam
Ogromnie mi miło, dziękuję Doroto za tak miły komentarz i bardzo się cieszę, że przepis się sprawdził, pozdrawiam serdecznie 🙂
M
“zucchina spinoza” brzmi trochę jak nasza cukinia 😀
też miałam takie skojarzenie 🙂
M
Wygląda tak na bogato, super:D :**
Awokado lubię na surowo, ale ciekawe jak smakuje w tej wersji 🙂