SAŁATKA Z JICAMĄ


W Meksyku spotkałam się z kilkoma warzywami i owocami, o których istnieniu nie miałam pojęcia. Jednym z nich jest jicama. Brzmi tajemniczo, bo jest to warzywo meksykańskie, chyba występujące tylko w tym kraju. Wygląda nieciekawie, trochę jak ogromny burak w kolorze szaro-brązowym. Wnętrze kryje biały środek, przypominający strukturą kalarepkę lub rzodkiewkę, ale ma neutralny smak i zapach. Jednak najważniejsze jest to, że jest bardzo zdrowa, zawiera dużo potasu, fosforu, żelaza, magnez, miedź, i wapnia oraz witaminy C i B, a także dużą dawkę błonnika pokarmowego i substancję zwaną inulina. Inulina ma dobroczynny wpływ na pracę naszych jelit, bo wspiera dobre bakterie, niezbędne do prawidłowego trawienia. Jicama może być chrupana na surowo, gotowana, pieczona lub smażona, najlepiej sprawdza się, jako dodatek, a nie samodzielne danie. Ja wykorzystałam ją do zrobienia bardzo prostej i zdrowej sałatki. Jeśli natkniecie się gdzieś na to warzywo, to dajcie mu szansę, polecam gorąco 🙂
Przepis:
1/4 jicamy
1 mała czerwona cebula
1 średnia marchewka
1/2 ogórka
2 łyżki kukurydzy z puszki
(sos)
3 łyżki oliwy
3 łyżki soku z limonki
1 łyżeczka miodu
sól i pieprz

Składniki sosu dokładnie mieszamy. Cebulę kroimy i piórka, dodajemy sos, mieszamy, odstawiamy do zamarynowania na pół godziny. Ogórek kroimy wzdłuż na ćwiartki, usuwamy pestki. Obieramy jicamę i marchewkę, kroimy w słupki, podobnie kroimy ogórka. Warzywa i kukurydzę mieszamy, dodajemy cebulę z marynatą, dokładnie mieszamy, ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem i od razu podajemy. Smacznego 🙂

15 Replies to “SAŁATKA Z JICAMĄ”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.