W Meksyku spotkałam się z kilkoma warzywami i owocami, o których istnieniu nie miałam pojęcia. Jednym z nich jest jicama. Brzmi tajemniczo, bo jest to warzywo meksykańskie, chyba występujące tylko w tym kraju. Wygląda nieciekawie, trochę jak ogromny burak w kolorze szaro-brązowym. Wnętrze kryje biały środek, przypominający strukturą kalarepkę lub rzodkiewkę, ale ma neutralny smak i zapach. Jednak najważniejsze jest to, że jest bardzo zdrowa, zawiera dużo potasu, fosforu, żelaza, magnez, miedź, i wapnia oraz witaminy C i B, a także dużą dawkę błonnika pokarmowego i substancję zwaną inulina. Inulina ma dobroczynny wpływ na pracę naszych jelit, bo wspiera dobre bakterie, niezbędne do prawidłowego trawienia. Jicama może być chrupana na surowo, gotowana, pieczona lub smażona, najlepiej sprawdza się, jako dodatek, a nie samodzielne danie. Ja wykorzystałam ją do zrobienia bardzo prostej i zdrowej sałatki. Jeśli natkniecie się gdzieś na to warzywo, to dajcie mu szansę, polecam gorąco 🙂
Przepis:
1/4 jicamy
1 mała czerwona cebula
1 średnia marchewka
1/2 ogórka
2 łyżki kukurydzy z puszki
(sos)
3 łyżki oliwy
3 łyżki soku z limonki
1 łyżeczka miodu
sól i pieprz
Składniki sosu dokładnie mieszamy. Cebulę kroimy i piórka, dodajemy sos, mieszamy, odstawiamy do zamarynowania na pół godziny. Ogórek kroimy wzdłuż na ćwiartki, usuwamy pestki. Obieramy jicamę i marchewkę, kroimy w słupki, podobnie kroimy ogórka. Warzywa i kukurydzę mieszamy, dodajemy cebulę z marynatą, dokładnie mieszamy, ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem i od razu podajemy. Smacznego 🙂
Warzywo całkiem mi nieznane, pierwszy raz je widzę 😀
Sałatka wygląda pysznie 😀
Pozdrawiam ciepło, Agness:)
Dziękuję serdecznie 🙂
M
Nigdy nie próbowałam, muszę kupić i coś z nią przygotować ☺
Warto spróbować, jeśli będziesz mieć okazję 🙂
M
Jicamy nie znam, nie widziałam jej nawet w Meksyku, a może nie zwróciłam na nią uwagi. Fajnie, że odkrywasz przed nami potrawy kuchni meksykańskiej:)
Dziękuję i polecam się na przyszłość 🙂
M
Ładne kolorki 🙂
zdrowo i kolorowo.
Nie znam tego warzywa, ale chętnie bym spróbowała
Nie znam, ale chętnie bym spróbowała 🙂
Mam nadzieję, że się uda 🙂
m
Z tym warzywem jeszcze się nie spotkałam! Jak będę miała okazję to na pewno je spróbuję!
Bardzo serdecznie polecam 🙂
M
Uwielbiam sałatki 🙂 A o jicamie nie słyszałam i chyba trudno ją u nas dostać. W warzywniakach przeważnie standardowa oferta warzyw i owoców jest.
Same witaminki 🙂