Paella to danie kojarzące się przede wszystkim z hiszpańską kuchnią, jednak występuje również w innych krajach, w tym w Meksyku. Wersja meksykańska zawiera oczywiście ryż, pozostałe składniki mogą być różne, ale na pewno jest bardziej pikantna, niż inne rodzaje paelli. Można powiedzieć, że to paella mixta, bo ma w sobie i kiełbasę i mięso i owoce morza. Pięknego koloru dodaje szafran, a ostrości papryczka chili, ale paella nie może być bardzo pikantna. To wieloskładnikowe, wielosmakowe i efektowne danie będzie ozdobą każdego stołu. Serdecznie polecam 🙂
Przepis:
350 gramów ryżu długoziarnistego lub parboiled
1 średnia cebula drobno pokrojona
2 ząbki czosnku drobno pokrojone
1 papryka czerwona drobno pokrojona
1 papryka zielona drobno pokrojona
1 ostra papryczka drobno pokrojona
2 łyżki oleju
1 łyżka masła
150 gr kiełbasy chorizo w półplasterkach
500 gr kurczaka w kawałkach
1/2 szklanki ugotowanego zielonego groszku
duża szczypta szafranu mielonego
100 gr ugotowanych krewetek
1 litr bulionu warzywnego lub z kurczaka
sól i pieprz
Na dużej patelni lub w szerokim rondlu rozgrzewamy olej, dodajemy chorizo i smażymy przez około 2 minuty, aż wytopi się tłuszcz, dodajemy cebulę i czosnek, lekko solimy i smażymy na małym ogniu około 2 minuty, dodajemy papryki, mieszamy, smażymy przez 1 minutę, odsuwamy na brzeg patelni, na pustej części patelni układamy kawałki kurczaka, smażymy z obu stron przez około 10 minut, przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez około 10 minut, przesuwamy na bok patelni. Ryż płuczemy zimną wodą na sitku, dodajemy na patelnię, smażymy mieszając przez 2 minuty. Szafran rozpuszczamy w 1/2 szklanki ciepłego bulionu, wlewamy na patelnię, dodajemy pozostały bulion, zagotowujemy, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez około 20 – 25 minut, aż ryż wchłonie bulion i stanie się miękki (jeśli ryż jest miękki, a nie wchłonął całego płynu, to gotujemy przez chwilę bez przykrycia, żeby odparować wodę). Dodajemy krewetki i groszek, mieszamy, dodajemy masło, mieszamy, przykrywamy i gotujemy przez około 1 – 2 minuty, doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego 🙂
Jak pysznie wygląda. Zjadłabym porcyjkę bo lubię takie smaki 🙂
Dziękuję bardzo i zachęcam do spróbowania 🙂
M
Rewelacyjne danie. Pycha!
Dziękuję serdecznie 🙂
M
coś pysznego!
Dziękuję bardzo 🙂
M
Uwielbiam ☺
Jadłam już mnóstwo wersji w Hiszpanii 🙂
Na pewno było pysznie 🙂
M
Przepysznie wygląda. Muszę wypróbować ten przepis 🙂
Bardzo się cieszę, polecam gorąco 🙂
M
Kocham meksykańską kuchnię 🙂 Ciekawe po ilu próbach uda mi się choć trochę zbliżyć smakiem, do tej kuchni 😉 Mam talent do zepsucia nawet najprostszego przepisu 😉
Na pewno się uda, pozdrawiam serdecznie 🙂
M
Wygląda naprawdę apetycznie 🙂
Dziękuję bardzo 🙂
M
Przepyszne wyszło. Na pewno zrobię znowu.
Bardzo mi miło, pozdrawiam serdecznie 🙂
M
Super potrawa, prawdziwą jej fanką jest moja córcia, ale i ja zjadłabym z przyjemnością 🙂
Pozdrawiam ciepło, Agness:)
Dziękuję bardzo, warto się skusić 🙂
M
uwielbiam paelle 🙂 fajny pomysl, choc nie cierpie chorizo 🙂
Może być bez chorizo, chociaż to nie będzie to samo 🙂
M
Nigdy nie robiłam,ale mi smaka na robiłaś 🙂 Pycha
Dziękuję, zachęcam gorąco do spróbowania 🙂
M
Wspomnienie wakacji w Hiszpanii 🙂 Pychota!
Tak, dla mnie to też fajne wspomnienie wakacji 🙂
M
coś pysznego
Wygląda wspaniale, na pewno zachwyciłoby domowników i gości, gdyby taką potrawę podać do stołu 🙂 Muszę koniecznie zapisać sobie ten przepis 🙂
Pozdrawiam ciepło ♡
Dziękuję bardzo, serdecznie polecam 🙂
M
Wygląda apetyczne i to coś co lubimy 🙂 dziękuję za przepis 🙂
Dziękuję bardzo, polecam się na przyszłość 🙂
M
Danie idealnie trafia w moje kubki smakowe!
Super, bardzo się cieszę 🙂
M
Często przygotowuję paellę, ale w takiej łagodniejszej wersji. Najczęściej z chorizo.
Serdecznie pozdrawiam:)
Z chęcią bym zjadła
Dostałam kiedyś w prezencie fartuszek z Majorki. Na tym fartuszku jest wydrukowany przepis na paellę. Nawet sobie przetłumaczyłam na polski, ale nigdy nie robiłam 🙂
Jeszcze nie miałam okazji spróbować paelli, ale mam zamiar się wybrać na nią do restauracji 😉
Wygląda mega smacznie <3
Fajnie, że są wyszukiwarki internetowe i takie portale w sieci jak Twój. Jest merytoryczny i lekko zabawny widać, że wkładasz wiele serca w każdy post. Dzięki!