MEKSYKAŃSKA PAELLA

przez | 1 września 2019


Paella to danie kojarzące się przede wszystkim z hiszpańską kuchnią, jednak występuje również w innych krajach, w tym w Meksyku. Wersja meksykańska zawiera oczywiście ryż, pozostałe składniki mogą być różne, ale na pewno jest bardziej pikantna, niż inne rodzaje paelli. Można powiedzieć, że to paella mixta, bo ma w sobie i kiełbasę i mięso i owoce morza. Pięknego koloru dodaje szafran, a ostrości papryczka chili, ale paella nie może być bardzo pikantna. To wieloskładnikowe, wielosmakowe i efektowne danie będzie ozdobą każdego stołu. Serdecznie polecam 🙂
Przepis:
350 gramów ryżu długoziarnistego lub parboiled
1 średnia cebula drobno pokrojona
2 ząbki czosnku drobno pokrojone
1 papryka czerwona drobno pokrojona
1 papryka zielona drobno pokrojona
1 ostra papryczka drobno pokrojona
2 łyżki oleju
1 łyżka masła
150 gr kiełbasy chorizo w półplasterkach
500 gr kurczaka w kawałkach
1/2 szklanki ugotowanego zielonego groszku
duża szczypta szafranu mielonego
100 gr ugotowanych krewetek
1 litr bulionu warzywnego lub z kurczaka
sól i pieprz

Na dużej patelni lub w szerokim rondlu rozgrzewamy olej, dodajemy chorizo i smażymy przez około 2 minuty, aż wytopi się tłuszcz, dodajemy cebulę i czosnek, lekko solimy i smażymy na małym ogniu około 2 minuty, dodajemy papryki, mieszamy, smażymy przez 1 minutę, odsuwamy na brzeg patelni, na pustej części patelni układamy kawałki kurczaka, smażymy z obu stron przez około 10 minut, przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez około 10 minut, przesuwamy na bok patelni. Ryż płuczemy zimną wodą na sitku, dodajemy na patelnię, smażymy mieszając przez 2 minuty. Szafran rozpuszczamy w 1/2 szklanki ciepłego bulionu, wlewamy na patelnię, dodajemy pozostały bulion, zagotowujemy, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez około 20 – 25 minut, aż ryż wchłonie bulion i stanie się miękki (jeśli ryż jest miękki, a nie wchłonął całego płynu, to gotujemy przez chwilę bez przykrycia, żeby odparować wodę). Dodajemy krewetki i groszek, mieszamy, dodajemy masło, mieszamy, przykrywamy i gotujemy przez około 1 – 2 minuty, doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego 🙂

38 komentarzy do „MEKSYKAŃSKA PAELLA

  1. Leyraa

    Kocham meksykańską kuchnię 🙂 Ciekawe po ilu próbach uda mi się choć trochę zbliżyć smakiem, do tej kuchni 😉 Mam talent do zepsucia nawet najprostszego przepisu 😉

    Odpowiedz
  2. Ayuna

    Wygląda wspaniale, na pewno zachwyciłoby domowników i gości, gdyby taką potrawę podać do stołu 🙂 Muszę koniecznie zapisać sobie ten przepis 🙂
    Pozdrawiam ciepło ♡

    Odpowiedz
  3. Dorota

    Często przygotowuję paellę, ale w takiej łagodniejszej wersji. Najczęściej z chorizo.
    Serdecznie pozdrawiam:)

    Odpowiedz
  4. Iwona

    Dostałam kiedyś w prezencie fartuszek z Majorki. Na tym fartuszku jest wydrukowany przepis na paellę. Nawet sobie przetłumaczyłam na polski, ale nigdy nie robiłam 🙂

    Odpowiedz
  5. Blogi Popularnonaukowe

    Fajnie, że są wyszukiwarki internetowe i takie portale w sieci jak Twój. Jest merytoryczny i lekko zabawny widać, że wkładasz wiele serca w każdy post. Dzięki!

    Odpowiedz

Skomentuj Blogi Popularnonaukowe Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *