Caprese to popularna sałatka w kolorze włoskiej flagi, z pokrojonych w plastry i ułożonych na przemian pomidorów oraz mozzarelli, skropionych oliwą i posypanych listkami bazylią. Zielony, biały i czerwony to też barwy flagi meksykańskiej, dlatego można powiedzieć, że caprese z awokado zamiast bazylii, odzwierciedla barwy narodowe Meksyku. Mam nadzieję, że Włosi się nie obrażą za taką wersję caprese 🙂 Nie udało mi się kupić mozzarelli, więc użyłam miejscowego sera trochę przypominającego oscypek. Ciekawa jestem, czy ta wersja przypadnie Wam do gustu, gorąco polecam 🙂
Przepis:
(1 – 2 porcje)
1 duży pomidor
1 kulka mozzarelli lub podobnego sera
1 awokado
szczypta ziół prowansalskich
1 łyżeczka soku z limonki
1 łyżka oliwy
sól i pieprz
Obieramy awokado, ja to robię w ten sposób, kroję wzdłuż na pół, przekręcam powstałe dwie części w przeciwnym kierunku. W pestkę wbijam nóż i przekręcam go, trzymając mocno awokado w drugiej dłoni. Za pomocą łyżki oddzielamy miąższ awokado od skórki i kroimy go w plasterki, a następnie skrapiamy sokiem z limonki. Pomidora kroimy na plasterki, tak samo ser (jeśli trzeba to go odsączamy). Na talerzu układamy na przemian ser, pomidora, awokado, posypujemy ziołami, doprawiamy solą i pieprzem i skrapiamy oliwą. Podajemy od razu, smacznego 🙂
Flagi Meksyku i Włoch różnią się tym, że na fladze Meksyku w środkowej części na białym tle znajduje się godło kraju, przedstawiające orła siedzącego na opuncji i pożerającego grzechotnika. Według legendy, Aztekowie zobaczyli ten znak zesłany przez boga Huitzilopochtli i w tym miejscu założyli stolicę swojego państwa.
ale pyszna odmiana tej smacznej przekąski;)
Trochę inna wersja do wypróbowania, polecam serdecznie 🙂
M
Fajna propozycja na lekki smaczny posiłek
Dziękuję bardzo 🙂
M
Ja tak często do pracy na drugie śniadanie robię. Uwielbiam 🙂
Na drugie śniadanie lub lunch też pasuje, pozdrawiam 🙂
M
Ciekawy pomysł i świetny sposób na zdrową przekąskę 🙂
Bardzo dziękuję 🙂
M
niezastąpiona klasyka <3
Też tak myślę 🙂
M
Robię, ale takiej wersji z avocado nie znam 🙂 Do wypóbowania
Zachęcam do spróbowania 🙂
M
Pychotka☺
Uwielbiam na kolację! Jednak zwykle robiłam tylko mozarellę z pomidorem. Spróbuję i z awokado. Dzięki za inspirację!
pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy 🙂
Bardzo mi miło, polecam się 🙂
M
Caprese uwielbiam, muszę z awokado koniecznie spróbować 🙂
Bardzo serdecznie polecam 🙂
M
wgląda smacznie
Świetna sałatka w czasie upału 🙂
Pasje idealnie 🙂
M
Jak pysznie i kolorowo 🙂
Proste a genialne 😉 Jakoś nigdy nie wpadłam na to, by dodać awokado 😉
Dziękuję serdecznie i polecam gorąco 🙂
M
I jest pomysł na jutrzejsze śniadanko 😉
Bardzo się cieszę 🙂
M
Ciekawa wariacja na temat caprese 🙂
Serdecznie polecam 🙂
M
ależ apetycznie ta sałatka wygląda
Dziękuję bardzo 🙂
M
Fajna wariacja na temat caprese 😉
Bardzo mi się podoba ten niebieski talerzyk – caprese idealnie na nim wygląda 🙂
Uwielbiam!!
Uwielbiam awokado <3 Z chęcią bym zjadła caprese w takiej wersji 🙂
Uwielbiam caprese i awokado również, ale ich nigdy nie łączyłam. Na pewno wypróbuję Twoją wersję 🙂
Kolorowo na talerzu i apetycznie. Musimy skosztować, jak to danie smakuje.
serdeczności.
Genialny pomysł na sałatkę!