CAPRESE Z AWOKADO


Caprese to popularna sałatka w kolorze włoskiej flagi, z pokrojonych w plastry i ułożonych na przemian pomidorów oraz mozzarelli, skropionych oliwą i posypanych listkami bazylią. Zielony, biały i czerwony to też barwy flagi meksykańskiej, dlatego można powiedzieć, że caprese z awokado zamiast bazylii, odzwierciedla barwy narodowe Meksyku. Mam nadzieję, że Włosi się nie obrażą za taką wersję caprese 🙂 Nie udało mi się kupić mozzarelli, więc użyłam miejscowego sera trochę przypominającego oscypek. Ciekawa jestem, czy ta wersja przypadnie Wam do gustu, gorąco polecam 🙂

Przepis:
(1 – 2 porcje)
1 duży pomidor
1 kulka mozzarelli lub podobnego sera
1 awokado
szczypta ziół prowansalskich
1 łyżeczka soku z limonki
1 łyżka oliwy
sól i pieprz

Obieramy awokado, ja to robię w ten sposób, kroję wzdłuż na pół, przekręcam powstałe dwie części w przeciwnym kierunku. W pestkę wbijam nóż i przekręcam go, trzymając mocno awokado w drugiej dłoni. Za pomocą łyżki oddzielamy miąższ awokado od skórki i kroimy go w plasterki, a następnie skrapiamy sokiem z limonki. Pomidora kroimy na plasterki, tak samo ser (jeśli trzeba to go odsączamy). Na talerzu układamy na przemian ser, pomidora, awokado, posypujemy ziołami, doprawiamy solą i pieprzem i skrapiamy oliwą. Podajemy od razu, smacznego 🙂


Flagi Meksyku i Włoch różnią się tym, że na fladze Meksyku w środkowej części na białym tle znajduje się godło kraju, przedstawiające orła siedzącego na opuncji i pożerającego grzechotnika. Według legendy, Aztekowie zobaczyli ten znak zesłany przez boga Huitzilopochtli i w tym miejscu założyli stolicę swojego państwa.

SONY DSC

36 odpowiedzi do “CAPRESE Z AWOKADO”

  1. Uwielbiam na kolację! Jednak zwykle robiłam tylko mozarellę z pomidorem. Spróbuję i z awokado. Dzięki za inspirację!
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.