WYTRAWNE MUFFINKI O SMAKU PIZZY


Uwielbiam muffinki i bardzo często piekę różne wersje, najczęściej na słodko. Ale przecież muffinki mogą być też wytrawne i będą równie pyszne. Te w smaku przypominają pizzę i świetnie pasują na śniadanie lub kolację, albo jako przekąska w środku dnia. Dodatki to szynka, suszone pomidory, mozzarella i zioła, przede wszystkim bazylia. Dużo różnych smaków, ale dobrze zbalansowanych. Fajnie smakują i na ciepło i na zimno, są lekkie i sprężyste. Warto spróbować 🙂

Przepis:
(12 sztuk)
250 gramów mąki pszennej lub orkiszowej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
duża szczypta soli i pieprzu
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżeczka suszonego oregano

140 ml maślanki
120 ml oleju
100 gr szynki gotowanej lub wędzonej
4 suszone pomidory w oleju
2 jajka
250 gr mozzarelli (w zalewie)

Dodatki: 6 pomidorków koktajlowych, listki bazylii


W jednej misce mieszamy łyżką składniki suche, czyli mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, pieprz, bazylię i oregano. Mozzarellę dokładnie odsączamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. W drugiej misce mieszamy łyżką składniki mokre, czyli maślankę, jajka, olej, dodajemy szynkę pokrojoną w małą kosteczkę, odsączone dokładnie suszone pomidory, pokrojone w małą kostkę i połowę mozzarelli. Składniki mokre z dodatkami wlewamy do suchych, mieszamy łyżką tylko do połączenia składników (mogą być grudki), nakładamy ciasto do foremek do muffinek wyłożonych papilotkami do 2/3 wysokości, posypujemy pozostałą mozzarellą, na każdej babeczce kładziemy połówkę pomidorka, lekko dociskamy, możemy posypać odrobiną suszonej bazylii. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 20 – 25 minut. Podajemy jeszcze ciepłe, udekorowane świeżą bazylią. Smacznego 🙂

18 Replies to “WYTRAWNE MUFFINKI O SMAKU PIZZY”

  1. Robiłam kiedyś podobne, są świetną alternatywą dla zwykłej kanapki do szkoły dla dziecka. Sprawdza się!
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.