Chlebek bananowy, to bardziej ciasto, niż tradycyjny chleb. Pochodzi ze Stanów Zjednoczonych, gdzie jest bardzo popularny. Jednak to zupełnie nieważne, bo najistotniejsze jest to, że robi się go bardzo prosto i smakuje prawie każdemu. To jest wersja bezglutenowa, bo z dodatkiem niewielkiej ilości mąki kokosowej (zamiast pszennej), co fajnie wzbogaca smak. Fajnym dodatkiem jest oczywiście cynamon, można też dodać posiekane orzechy, ale ja zrobiłam bez nich. Już podczas pieczenia w kuchni unosi się piękny zapach, który kusi wszystkich w domu. Chlebek można podać na śniadanie lub podwieczorek, jest mięciutki, wilgotny i pyszny, warto spróbować 🙂
Przepis:
(na małą keksówkę)
3 bardzo dojrzałe banany
3 jajka
45 gr mąki kokosowej
1,5 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
1 łyżka syropu klonowego lub płynnego miodu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżka soku z cytryny
Dodatki: plasterki banana do dekoracji, syrop klonowy do polania
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Jajka wbijamy do malaksera, dodajemy pokrojone na kawałki banany i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy mąkę, cynamon, sól, olej kokosowy, syrop klonowy, sodę i sok z cytryny (sok wlewamy na sodę), miksujemy do połączenia wszystkich składników. Przelewamy masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układamy plasterki banana, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 50 – 55 minut do suchego patyczka. Wyjmujemy z pieca i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia (możemy wierzch posmarować syropem klonowym), wyjmujemy z formy, kroimy na kawałki. Smacznego 🙂
jaki smakowity:) idealnie pasuje do dzisiejszej pogody!
Dziękuję bardzo 🙂
M
Ciągle sobie obiecuję, że wypróbuję ten przepis…I zrobię w końcu chlebek bananowy. No muszę!
Tak, nie warto czekać 🙂
polecam serdecznie 🙂
M
Ładnie wypieczony 🙂
Dziękuję bardzo 🙂
M
Bardzo często robię taki chlebek w domu i zawsze szybko znika:D :**
Nie dziwię się, u mnie też szybciutko zniknął 🙂
M
Uwielbiamy taki, ale w tradycyjnej wersji:)
Warto spróbować tej wersji, polecam gorąco 🙂
M
Rewelacyjny chlebek 🙂
Dziękuję serdecznie 🙂
M
Moje ulubione składniki
Bardzo mi miło 🙂
M
Robiłam podobny chlebek bananowy jakiś czas temu. Muszę zrobić z Twojego przepisu 🙂
Czy jajka mozna zastapic siemieniem lnianym?
Nie próbowałam, ale raczej nie, obawiam się, że ciasto bez jajek będzie zbyt suche 🙂
Pozdrawiam,
M