CHLEBEK BANANOWY (BEZGLUTENOWY)


Chlebek bananowy, to bardziej ciasto, niż tradycyjny chleb. Pochodzi ze Stanów Zjednoczonych, gdzie jest bardzo popularny. Jednak to zupełnie nieważne, bo najistotniejsze jest to, że robi się go bardzo prosto i smakuje prawie każdemu. To jest wersja bezglutenowa, bo z dodatkiem niewielkiej ilości mąki kokosowej (zamiast pszennej), co fajnie wzbogaca smak. Fajnym dodatkiem jest oczywiście cynamon, można też dodać posiekane orzechy, ale ja zrobiłam bez nich. Już podczas pieczenia w kuchni unosi się piękny zapach, który kusi wszystkich w domu. Chlebek można podać na śniadanie lub podwieczorek, jest mięciutki, wilgotny i pyszny, warto spróbować 🙂

Przepis:
(na małą keksówkę)
3 bardzo dojrzałe banany
3 jajka
45 gr mąki kokosowej
1,5 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
1 łyżka syropu klonowego lub płynnego miodu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżka soku z cytryny

Dodatki: plasterki banana do dekoracji, syrop klonowy do polania

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Jajka wbijamy do malaksera, dodajemy pokrojone na kawałki banany i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy mąkę, cynamon, sól, olej kokosowy, syrop klonowy, sodę i sok z cytryny (sok wlewamy na sodę), miksujemy do połączenia wszystkich składników. Przelewamy masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układamy plasterki banana, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 50 – 55 minut do suchego patyczka. Wyjmujemy z pieca i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia (możemy wierzch posmarować syropem klonowym), wyjmujemy z formy, kroimy na kawałki. Smacznego 🙂

15 Replies to “CHLEBEK BANANOWY (BEZGLUTENOWY)”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.