DOMOWY BUDYŃ CZEKOLADOWY Z KARMELIZOWANYM MANGO

przez | 3 lipca 2019


Budyń to trochę staroświecki deser. Wydaje mi się, że obecnie nie jest ani modny, ani popularny, a szkoda. Dla mnie to oczywiście powrót do smaków dzieciństwa. Chociaż, gdy byłam dzieckiem, najczęściej to był budyń śmietankowy polany syropem malinowym. Ja zrobiłam czekoladowy, którego smak wzbogaciłam karmelizowanym mango, żeby było bardziej nowocześnie. Budyń można jeść na ciepło, ja taki lubię najbardziej lub na zimno i zawsze smakuje wyśmienicie. Warto spróbować 🙂

Przepis:
(2 porcje budyniu)
250 ml mleka
1 łyżka masła
1 żółtko
2 łyżki cukru (u mnie brzozowy)
2 łyżki kakao
1 łyżka mąki ziemniaczanej
szczypta cynamonu
(mango)
1/2 mango
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka masła
2 łyżeczki płynnego miodu

Do rondelka wlewamy połowę mleka, dodajemy masło i podgrzewamy na małym ogniu (nie może się zagotować). W tym czasie do miseczki wkładamy żółtko, wlewamy resztę mleka, dodajemy cukier, kakao, mąkę ziemniaczaną, cynamon i mieszamy dokładnie rózgą. Rondelek z mlekiem zestawiamy z ognia, dodajemy zawartość miseczki, stawiamy na małym ogniu, podgrzewamy cały czas mieszając rózgą, aż budyń zacznie gęstnieć, gdy pojawią się bąbelki, wyłączamy ogień. Przelewamy budyń do miseczek lub innych naczyń, w których go podamy. Obrane mango pokrojone na kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzewamy masło i miód. Wkładamy mango i smażymy przez około 3 – 4 minuty, aż stanie się lśniące. Wykładamy mango na budyń, dekorujemy listkami mięty i podajemy. Smacznego 🙂

22 komentarze do „DOMOWY BUDYŃ CZEKOLADOWY Z KARMELIZOWANYM MANGO

  1. Zuza

    domowy budyń <3 mam nadzieję, że ze skrobią kukurydzianą zamiast ziemniaczanej też wyjdzie 🙂 bo nabrałam ochoty 🙂

    Odpowiedz
    1. Magda Autor wpisu

      Chyba tak, chociaż ja używam zawsze mąki ziemniaczanej 🙂
      M

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *