DESKA WARZYW Z SOSEM GUACAMOLE


Warzyw nigdy za wiele, dlatego szukam ciągle sposobów, jak je fajnie podać. Różne, kolorowe warzywa ułożone na desce podane z ulubionym sosem, to bardzo prosty i efektowny pomysł. Oczywiście możecie użyć takich warzyw jakie lubicie, starając się wykorzystywać sezon, najważniejsze, żeby było kolorowo i różnorodnie. Ważne też, aby ich nie rozgotować, najlepiej przygotować na parze, żeby były chrupiące. Same warzywa smakują pysznie, ale dla większego urozmaicenia przyda się sos, np. guacamole, wtedy to już prawdziwa uczta dla podniebienia, polecam serdecznie 🙂
Przepis:
różne warzywa sezonowe, u mnie marchewka, kalarepka, sałata, ogórek, kalafior, brokuł, szparagi, rzodkiewki, pomidorki
(sos guacamole)
1 – 2 dojrzałe awokado
2 – 3 łyżki soku z limonki (lub cytryny)
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
sól do smaku

Warzywa układamy na dużej desce, tak aby wyglądały kolorowo i apetycznie. Miąższ awokado rozgniatamy widelcem, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy, podajemy od razu. Smacznego 🙂

27 Replies to “DESKA WARZYW Z SOSEM GUACAMOLE”

  1. Jaaaak to pięknie wygląda! W sumie, skoro na imprezach mamy chipsy i inne przegryzki, to dlaczego nie warzywa? Jestem pewna, że nikt nie przejdzie obok takiej deski obojętnie!
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.