MAKARON Z CUKINIĄ I BOCZKIEM


Makaron to zawsze dobry pomysł na obiad. Dobrze mieć pod ręką przepis na takie szybkie dania z różnymi dodatkami. Wystarczy 20 minut i już mamy fajny posiłek gotowy. Często przygotowuję sosy, w których głównym składnikiem jest cukinia i inne dodatki, tym razem to wędzony boczek, podsmażony wcześniej, aby stał się chrupiący i dodał smaku całemu sosowi. Dodatek twarożku sprawia, że sos jest kremowy i smakowicie oblepia makaron. Prosty i smaczny przepis na lekki obiad. Polecam serdecznie 🙂
Przepis:
(2 – 3 porcje)
250 gramów makaronu
1 średnia cukinia
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
100 gramów twarożku z mleka koziego
2 – 3 cienkie plastry chudego wędzonego boczku
sól i pieprz
tarty parmezan

Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu (al dente). W czasie gdy makaron się gotuje przygotowujemy sos. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy wkładamy boczek pokrojony w poprzek na paski 2 – 3 cm, podsmażamy z obu stron, aż będzie rumiany i chrupiący. Zdejmujemy z patelni na ręcznik papierowy. Cukinię myjemy, odcinamy końce, kroimy wzdłuż na pół i na cienkie półplasterki. Na patelni, na której smażyliśmy boczek rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy cukinię i smażymy 2 minuty, dokładamy przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy, smażymy minutę. Wlewamy 1/4 szklanki wody z gotującego się makaronu, twarożek, mieszamy, przykrywamy i dusimy na małym ogniu 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Odcedzony makaron przekładamy na talerze, dodajemy sos, posypujemy kawałkami boczku i tartym parmezanem. Smacznego 🙂

10 Replies to “MAKARON Z CUKINIĄ I BOCZKIEM”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.