SERNIK BORÓWKOWY Z OREO (NA ZIMNO)


Proponuję umilić sobie początek tygodnia pysznym sernikiem z borówkami amerykańskimi i ciasteczkami Oreo. To fajny letni deser, bez pieczenia. Świetnie smakuje i ładnie wygląda, w każdym razie ja uwielbiam ten fioletowy kolor w połączeniu z ciemnym spodem z ciasteczek i białą bitą śmietaną na wierzchu. Idealnie pasuje na upalne dni, warto spróbować 🙂
Przepis:
(spód na tortownicę o średnicy 20 – 23 cm)
170 gr ciasteczek Oreo (waga z nadzieniem)
50 gr rozpuszczonego masła
(sernik)
350 gr borówek amerykańskich
2 łyżki soku z cytryny
250 gr mascarpone
3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
70 gr drobnego cukru (u mnie brzozowy)
5 płaskich łyżeczek żelatyny rozpuszczonych w 1/3 szklanki gorącej wody

Dekoracja: bita śmietana, borówki, Oreo

Ciasteczka łącznie z nadzieniem rozdrabniamy w malakserze, dodajemy rozpuszczone masło i miksujemy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Masą wylepiamy dno tortownicy, mocno dociskając, wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Borówki wrzucamy do rondelka, dodajemy cukier, sok z cytryny i gotujemy mieszając przez około 4 minuty, aż owoce się rozpadną. Przecieramy przez sitko, dodajemy rozpuszczoną żelatynę i dokładnie mieszamy, odstawiamy do ostygnięcia. Mascarpone delikatnie miksujemy z jogurtem, dodajemy masę borówkową i miksujemy do połączenia składników. Przekładamy na spód z ciasteczek, wkładamy na noc do lodówki. Przed podaniem dekorujemy owocami, Oreo i bitą śmietaną. Smacznego 🙂

30 Replies to “SERNIK BORÓWKOWY Z OREO (NA ZIMNO)”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.