Trochę zaszalałam i w te upały włączyłam piekarnik, ale było warto 🙂 Już wcześniej przygotowywałam w ten sposób kalafiora i brukselkę, a dzisiaj zapraszam na kalarepkę pod beszamelem. To proste danie, ale bardzo smaczne, pasuje jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie, np. na kolację. Kalarepka nie jest warzywem, które często wykorzystuję w kuchni, ale w tej wersji jest bardzo smaczna i niebanalna. Ja najbardziej lubię taką kalarepkę na kolację, polecam serdecznie 🙂
Przepis:
6 – 7 średnich kalarepek
(sos beszamelowy)
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1,5 szklanki mleka
sól, pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
40 gr startego żółtego sera (u mnie parmezan)
Dodatkowo: masło do wysmarowania formy i 30 gr tartego żółtego sera do posypania
Obraną i pokrojoną w 2 cm kostkę kalarepkę wrzucamy do wrzącej lekko osolonej wody, gotujemy al dente (około 8 minut od ponownego wrzenia wody po wrzuceniu kalarepki). Dokładnie odcedzamy. Do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem przekładamy kalarepkę. Na patelni lub w rondlu roztapiamy masło, dodajemy mąkę, szczyptę soli, mieszamy łyżką smażąc przez około minutę na gładką masę, jak zasmażkę, zestawiamy z ognia, dolewamy mleko, mieszając rózgą, gotujemy na małym ogniu, żeby sos zgęstniał, jak budyń (około 10 minut). Odstawiamy z ognia, doprawiamy solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową, dodajemy ser, mieszamy, przekładamy na kalarepkę. Wierzch posypujemy pozostałym serem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 20 minut, aż wierzch się przyrumieni. Smacznego 🙂
Nie miałam możliwości jesć kalarepki 😉
przypomniałaś mi,że czas kupić kalarepkę! Fajny przepis:)
Dziękuję serdecznie 🙂
M
pyszność! właśnie mi przypomniałaś, że już ponad 2 lata nie jadlam kalarepy 🙁
Lubię warzywa z beszamelem. Ta kalarepka na pewno jest pyszna 🙂
Warto się skusić 🙂
M
O, fajny pomysł na kalarepkę☺☺
Bardzo mi miło 🙂
M
Uwielbiam kalarepkę 🙂 pyszny pomysł kochana 🙂
Dziękuję bardzo 🙂
M
nigdy nie wpadłabym na takie połączenie, aż mi ślinka cieknie, tylko szkoda że nie mam piekarnika.
Szkoda, bo warto spróbować takiej kalarepki 🙂
M
Wiesz kiedy ostatni raz jadłam kalarepę? Jakieś…25 lat temu! Kurcze, czas sobie odświeżyć smaki- dzięki za inspirację!
pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy 🙂
To rzeczywiście bardzo dawno, tym bardziej polecam )
M
ale to pysznie brzmi:) lubimy kalarepkę wiec chętnie wypróbuje przepis:)
Bardzo się cieszę 🙂
M
bardzo fajna propozycja
Uwielbiam kalarepkę, ale w takim wydaniu jeszcze nie jadłam 🙂
Takie proste danie a jakie musiało być pyszne 🙂
Tak, bardzo smaczne 🙂
M
Nigdy takiej nie robiłam. Świetny pomysł!