KALAREPKA POD SEROWYM BESZAMELEM

przez | 19 czerwca 2019


Trochę zaszalałam i w te upały włączyłam piekarnik, ale było warto 🙂 Już wcześniej przygotowywałam w ten sposób kalafiora i brukselkę, a dzisiaj zapraszam na kalarepkę pod beszamelem. To proste danie, ale bardzo smaczne, pasuje jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie, np. na kolację. Kalarepka nie jest warzywem, które często wykorzystuję w kuchni, ale w tej wersji jest bardzo smaczna i niebanalna. Ja najbardziej lubię taką kalarepkę na kolację, polecam serdecznie 🙂
Przepis:
6 – 7 średnich kalarepek
(sos beszamelowy)
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1,5 szklanki mleka
sól, pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
40 gr startego żółtego sera (u mnie parmezan)

Dodatkowo: masło do wysmarowania formy i 30 gr tartego żółtego sera do posypania
Obraną i pokrojoną w 2 cm kostkę kalarepkę wrzucamy do wrzącej lekko osolonej wody, gotujemy al dente (około 8 minut od ponownego wrzenia wody po wrzuceniu kalarepki). Dokładnie odcedzamy. Do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem przekładamy kalarepkę. Na patelni lub w rondlu roztapiamy masło, dodajemy mąkę, szczyptę soli, mieszamy łyżką smażąc przez około minutę na gładką masę, jak zasmażkę, zestawiamy z ognia, dolewamy mleko, mieszając rózgą, gotujemy na małym ogniu, żeby sos zgęstniał, jak budyń (około 10 minut). Odstawiamy z ognia, doprawiamy solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową, dodajemy ser, mieszamy, przekładamy na kalarepkę. Wierzch posypujemy pozostałym serem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 20 minut, aż wierzch się przyrumieni. Smacznego 🙂

21 komentarzy do „KALAREPKA POD SEROWYM BESZAMELEM

  1. Agnieszka

    Wiesz kiedy ostatni raz jadłam kalarepę? Jakieś…25 lat temu! Kurcze, czas sobie odświeżyć smaki- dzięki za inspirację!
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *