SAŁATKA NICEJSKA Z WĘDZONĄ SIEJĄ


Upały zadomowiły się na dłużej, gotować się nie chce, za to można wypić hektolitry wody z cytryną i miętą. W takie dni bardzo lubię różne sałatki, kolorowe i smaczne, które z powodzeniem mogą zastąpić obiad. Tym razem klasyczna francuska sałatka nicejska, ale zamiast tuńczyka dodałam wędzoną sieję. Świetnie sprawdziła się w sałatce, dobrze komponując się z sałatą, jajkiem, fasolką szparagową, oliwkami i pomidorkami. Całość uzupełnia bardzo lekki sos winegret. Możecie użyć też innej wędzonej ryby, np. łososia, albo pstrąga, polecam serdecznie 🙂
Przepis:
(2 duże porcje)
150 gramów wędzonej ryby, u mnie sieja
250 gramów fasolki szparagowej ugotowanej al dente
2 jajka ugotowane na twardo
garść oliwek pokrojonych na pół
główka sałaty rzymskiej mini
8 pomidorków koktajlowych
1/2 czerwonej cebuli pokrojonej w piórka
(sos)
6 łyżek oliwy
3 łyżki octu jabłkowego lub soku z cytryny
1/2 łyżeczki musztardy
szczypta soli, pieprzu i cukru

Sos przygotowujemy mieszają wszystkie składniki, najlepiej umieścić je w małym słoiku, zakręcić i energicznie potrząsać do uzyskania gładkiego sosu. Na talerzach układamy liście sałaty. Na środku układamy fasolkę, następnie kawałki ryby, ćwiartki jajek i połówki pomidorków, cebulę i oliwki. Polewamy sosem i podajemy. Smacznego 🙂

Jeszcze się pochwalę ekstra prezentem, który dostałam, mam nadzieję, że teraz zacznę kroić, jak prawdziwy szef kuchni 🙂

21 Replies to “SAŁATKA NICEJSKA Z WĘDZONĄ SIEJĄ”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.