Maj to fajny miesiąc na szparagi. Początek sezonu przypada w połowie kwietnia, ale u mnie to będzie dopiero pierwszy przepis w tym roku. Myślę, że risotto i szparagi to fajny duet. Danie nie jest trudne do zrobienia, ale żeby uzyskać prawdziwie włoski smak ważne jest, aby składniki były odpowiednie, czyli ryż do risotto, domowy rosół, świeże szparagi, no i ważne jest też częste mieszanie oraz dodatek parmezanu. Dzięki temu risotto będzie kremowe, pyszne i bardzo włoskie w smaku. Do tego dania nie potrzeba mocnych przypraw, aby nie stłumić delikatnego smaku szparagów. Serdecznie polecam 🙂
Przepis:
pęczek zielonych szparagów
200 gr ryżu do risotto, np. arborio
około 1 litr gorącego domowego rosołu
1/2 cebuli bardzo drobno pokrojonej
2 ząbki czosnku drobno pokrojone
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy
sól i czarny
około 4 łyżki drobno startego Parmezanu
Od szparagów odcinamy zdrewniałe końcówki (nie będą używane) oraz główki (odkładamy na później), środkową część kroimy w małe 1 cm kawałki. W szerokim rondlu z grubym dnem rozgrzewamy 1 łyżkę masła i 2 łyżki oliwy, dodajemy pokrojoną bardzo drobno cebulę, czosnek, małe kawałki szparagów i smażymy na małym ogniu mieszając przez około 2 minuty. Dodajemy ryż, mieszamy i smażymy przez około 2 minuty, aż ryż stanie się szklisty, dolewamy łyżkę wazową gorącego rosołu, gotujemy na małym ogniu mieszając, aż ryż wchłonie płyn, następnie dolewamy kolejną łyżkę rosołu, itd. Po około 10 minutach dodajemy główki szparagów, mieszamy, dodajemy kolejną łyżkę rosołu. Nie cały rosół musi zostać wykorzystany, po około 15 minutach gotowania, ryż powinien być ugotowany “al dente”, dodajemy pozostałą łyżkę masła i starty drobno parmezan, mieszamy energicznie, doprawiamy solą i pieprzem. Od razu podajemy. Smacznego 🙂
Nie jadłam klasycznego risotto 😉
Ależ pyszności, narobiłaś mi takiego smaku, że na pewno szybko zrobię 🙂
Pozdrawiam ciepło, Agness:)
Dziękuję i gorąco polecam 🙂
M
Jak ja lubię szparagi… mmmmm…. uwielbiam, zielonych jeszcze nie jadłam.
Naprawdę, ja właśnie zielone jem najczęściej 🙂
M
Uwielbiam szparagi, szkoda że sezon na te warzywa jest taki krótki…
Też żałuję, dlatego trzeba z niego korzystać 🙂
M
Uwielbiam 🙂 a szparagi to jem teraz codziennie 🙂
Super, na pewno pyszne 🙂
M
od kilku dni jem szparagi jak szalona:)
To korzystasz z sezonu na maxa, też tak zrobię 🙂
M
Coś, co lubię. Z pewnością zrobię:)
Super, bardzo się cieszę 🙂
M
Bardzo apetyczny i zdrowy pomysł na obiad 🙂
Dziękuję bardzo 🙂
M
Mniam, uwielbiam szparagi 🙂
Wygląda bardzo smakowicie 🙂
Pycha, w końcu sezon☺
Tak, trzeba korzystać 🙂
M
Super propozycja 🙂
Już dziś lecę po ryż do risotto!
Hi hi, dobry komentarz 🙂
M
Mamy sezon na szparagi, więc każdy pomysł, który motywuje, żeby je jeść jest na wagę złota 🙂 super
Mniam! Bardzo apetyczne połączenie 🙂
Za szparagami nie przepadamy ale chętnie byśmy spróbowały takiego risotto 😉
Muszę zrobić to danie 🙂
Z pewnością wypróbuję ten przepis 🙂