JAJECZNICA Z PIECZARKAMI I SZCZYPIORKIEM


Jajecznica to standard śniadaniowy, fajnie smakuje z różnymi dodatkami. Jajecznica z pieczarkami i szczypiorkiem, to jedna z wersji, która może być podana na śniadanie lub na kolację. Chociaż poranna wersja, to jak dla mnie idealna propozycja na leniwe weekendowe śniadanie. Niby przepis na jajecznicę jest bardzo prosty, jednak każdy robi ją trochę inaczej. Ja przed wlaniem jajek na patelnię zawsze je mieszam, ale wiem, że często wbija się je jak na sadzone i dopiero miesza pod koniec smażenia. W każdym razie, to na pewno fajne danie na śniadanie, które możemy podać ze świeżym pieczywem, albo z tostami, tak jak u mnie, serdecznie polecam 🙂

Przepis:
(2 porcje)
5 jajek
5 średnich pieczarek
łyżka masła (najlepiej klarowane)
1 – 2 łyżki posiekanego szczypiorku
1 łyżka śmietany
pieprz i sól

Pieczarki kroimy w kostkę, na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pieczarki, lekko solimy i smażymy na dużym ogniu mieszając przez około 5 minut, aż woda wyparuje i zaczną się przyrumieniać. Jajka wbijamy do miski, roztrzepujemy widelcem, wlewamy na patelnię, smażymy na średnim ogniu, mieszając przez około 2 minuty lub dłużej o minutę, jeśli lubicie bardziej ścięte, dodajemy śmietanę, mieszamy, zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy 2/3 szczypiorku, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, przekładamy na talerz, posypujemy resztą szczypiorku. Smacznego 🙂

28 Replies to “JAJECZNICA Z PIECZARKAMI I SZCZYPIORKIEM”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.