ORKISZOWE MUFFINKI Z RABARBAREM I KOKOSOWĄ KRUSZONKĄ


Zawsze czekam na rabarbar, bo to pyszny dodatek do wszelkich ciast, babeczek i deserów. Na początek sezonu rabarbarowego polecam lekkie i pulchne
muffinki z kawałkami rabarbaru i fajną kokosową kruszonką. Idealnie pasują na weekendowe śniadanie lub drugie śniadanie, albo deser. Ciasto jest bardzo miękkie i sprężyste, a rabarbar dodaje smaku i charakteru. Ja jeszcze posypałam wierzch kokosową kruszonką, ale bez niej też będzie pysznie. Najbardziej smakują jeszcze ciepłe od razu po upieczeniu, warto się skusić 🙂

Przepis:
(10 – 12 muffinek)
2 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej tortowej
1/3 szklanki cukru brzozowego (xylitol) lub zwykłego
1 łyżeczka sody
szczypta soli
1 szklanka maślanki lub kefiru
2 jajka
1/2 kostki masła
2 duże łodygi rabarbaru
(kruszonka)
25 gramów zimnego masła
25 gramów wiórków kokosowych
25 gramów mąki orkiszowej tortowej
20 gramów cukru pudru

Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy na chwilę do ostygnięcia. Z rabarbaru odcinamy końcówki, resztę łodyg kroimy w małą kostkę. Składniki kruszonki mieszamy w malakserze do uzyskania grudek (odkładamy na bok). Do miski wkładamy mąkę, cukier, sodę i sól, mieszamy. W osobnej misce mieszamy maślankę lub kefir, jajka i masło (jak ostygnie). Do miski ze składnikami sypkimi wlewamy składniki płynne i szybko mieszamy, żeby wszystko połączyć, ale masa nie powinna być gładka, ma zawierać grudki. Dodajemy do ciasta rabarbar. Foremkę na muffinki smarujemy masłem lub wykładamy papierowymi foremkami. Każdą foremkę napełniamy ciastem do 3/4 jej wysokości. Posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 – 25 minut, aż lekko zbrązowieją. Smacznego 🙂

20 Replies to “ORKISZOWE MUFFINKI Z RABARBAREM I KOKOSOWĄ KRUSZONKĄ”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.