PARMIGIANA – WŁOSKA ZAPIEKANKA Z BAKŁAŻANA


Ostatnio zaniedbałam włoską kuchnię, ale teraz to nadrabiam. Bakłażan zapiekany z sosem pomidorowym, mozzarellą i parmezanem, czyli proste składniki, dające bardzo smaczny efekt. Za to właśnie kocham włoską kuchnię. Dla wielbicieli bakłażana, to danie to prawdziwa gratka, gorąco polecam 🙂

Przepis:
2 duże bakłażany
200 gr sera mozzarella (waga bez zalewy)
75 gr parmezanu
300 gr passaty
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
2 łyżeczki oregano
2 – 3 łyżki oliwy
5 pomidorków koktajlowych
sól, pieprz

Odcinamy końcówki bakłażanów, kroimy bakłażany na plastry 0,5 cm grubości, smarujemy każdy plaster oliwą z obu stron. Smażymy na patelni grillowej z obu stron po 2 – 3 minuty. Passatę mieszamy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i oregano, doprawiamy solą i pieprzem. Mozzarellę ścieramy na tarce o grubych oczkach, parmezan ścieramy na tarce o małych oczkach. W naczyniu do zapiekania rozprowadzamy na dnie 2 łyżki sosu, układamy połowę bakłażana, na wierzchu smarujemy połową sosu, posypujemy połową mozzarelli i parmezanu. Układamy drugą połowę bakłażana, smarujemy pozostałym sosem, układamy pomidorki pokrojone na pół i posypujemy pozostałymi serami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 30 minut. Podajemy z pieczywem, smacznego 🙂

16 Replies to “PARMIGIANA – WŁOSKA ZAPIEKANKA Z BAKŁAŻANA”

  1. Pyszne i niezbyt pracochłonne danie 🙂 Bakłażany mają w sobie goryczkę i aby się jej pozbyć, najlepiej przed smażeniem kawałki bakłażana oprószyć solą i po 10 minutach opłukać wodą i osuszyć.

Pozostaw odpowiedź Kuchcik gotuje Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany.