PARMIGIANA – WŁOSKA ZAPIEKANKA Z BAKŁAŻANA

przez | 5 maja 2019


Ostatnio zaniedbałam włoską kuchnię, ale teraz to nadrabiam. Bakłażan zapiekany z sosem pomidorowym, mozzarellą i parmezanem, czyli proste składniki, dające bardzo smaczny efekt. Za to właśnie kocham włoską kuchnię. Dla wielbicieli bakłażana, to danie to prawdziwa gratka, gorąco polecam 🙂

Przepis:
2 duże bakłażany
200 gr sera mozzarella (waga bez zalewy)
75 gr parmezanu
300 gr passaty
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
2 łyżeczki oregano
2 – 3 łyżki oliwy
5 pomidorków koktajlowych
sól, pieprz

Odcinamy końcówki bakłażanów, kroimy bakłażany na plastry 0,5 cm grubości, smarujemy każdy plaster oliwą z obu stron. Smażymy na patelni grillowej z obu stron po 2 – 3 minuty. Passatę mieszamy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i oregano, doprawiamy solą i pieprzem. Mozzarellę ścieramy na tarce o grubych oczkach, parmezan ścieramy na tarce o małych oczkach. W naczyniu do zapiekania rozprowadzamy na dnie 2 łyżki sosu, układamy połowę bakłażana, na wierzchu smarujemy połową sosu, posypujemy połową mozzarelli i parmezanu. Układamy drugą połowę bakłażana, smarujemy pozostałym sosem, układamy pomidorki pokrojone na pół i posypujemy pozostałymi serami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 30 minut. Podajemy z pieczywem, smacznego 🙂

20 komentarzy do „PARMIGIANA – WŁOSKA ZAPIEKANKA Z BAKŁAŻANA

  1. Kuchcik gotuje

    Pyszne i niezbyt pracochłonne danie 🙂 Bakłażany mają w sobie goryczkę i aby się jej pozbyć, najlepiej przed smażeniem kawałki bakłażana oprószyć solą i po 10 minutach opłukać wodą i osuszyć.

    Odpowiedz
    1. Magda Autor wpisu

      Dziękuję, też tak kiedyś robiłam, ale teraz już odpuszczam sobie i nie czuję wielkiej różnicy 🙂
      M

      Odpowiedz
    1. Magda Autor wpisu

      Wiem, że nie wszyscy lubią bakłażana, ale to danie może posmakować każdemu 🙂
      M

      Odpowiedz
  2. Aba

    Urozmaicam sobie to danie według upodobań i sezonu. Dobrze smakuje z mięsem lub zamiennie z cukinią. Pysznie !!!

    Odpowiedz
  3. Martaa

    Matkoooo, jakie to pyszne. Zakochałam się w tym daniu. Idealne. Dostałabym tylko jeszcze papryki czerwonej. Dziękuję za przepis.

    Odpowiedz
    1. Magda Autor wpisu

      Bardzo mi miło, że parmigiana smakowała 🙂 można dodać ulubione przyprawy, żeby było jeszcze smaczniej 🙂
      Pozdrawiam bardzo serdecznie 🙂
      M

      Odpowiedz

Skomentuj Ervish Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *