Dzisiaj będzie klasycznie i bardzo apetycznie. Mus czekoladowy, to tradycyjny francuski deser, idealny finał każdego posiłku. Bardzo czekoladowy, lekki jak chmurka, rozpływający się w ustach, a jego przygotowanie nie jest skomplikowane. Wymaga trochę ubijania i mieszania. Ten deser, to po prostu czekoladowa petarda, spróbujcie koniecznie 🙂
Przepis:
(4 – 6 porcji)
200 g gorzkiej czekolady posiekanej na małe kawałki
5 łyżek wody
1 łyżka likieru kawowego lub pomarańczowego
25 g masła pokrojonego w małą kostkę
3 jajka (osobno białka i żółtka)
60 g drobnego cukru
125 ml schłodzonej śmietanki kremówki
1/2 łyżeczki soku z cytryny
kakao do posypania wierzchu
owoce do dekoracji
W misce w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, z dodatkiem wody i likieru. Odstawiamy, dodajemy masło i ubijamy na gładko. Dodajemy po jednym żółtku, ubijając lekko do połączenia składników. Do czystej miski miksera przetartej sokiem z cytryny wkładamy białka i ubijamy najpierw na małych obrotach, gdy się spienią, dodajemy stopniowo cukier, ubijając na wysokich obrotach, aż uzyskamy bardzo sztywną pianę. W tym samym czasie w osobnej misce ubijamy na sztywno śmietankę. Do masy czekoladowej dodajemy dwie łyżki piany z białek, mieszamy mikserem na małych obrotach, aby rozrzedzić masę. Następnie dodajemy bitą śmietanę, mieszamy, na koniec dodajemy pozostałą pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia składników. Masę przekładamy do kokilek, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 2 – 3 godziny. Przed podaniem posypujemy wierzch kakao i dekorujemy owocami. Smacznego 🙂
Dla fanów czekolad 😉
Zdecydowanie tak 🙂
M
bardzo ciekawy przepis, do wypróbowania 🙂 mam nadzieję, że poziom słodkości będzie do zaakceptowania
Nie jest bardzo słodki, myślę, że tak akurat 🙂
M
To musi być raj dla podniebienia! Ale mi smaku narobiłaś 🙂 Wygląda na super delikatny 🙂
Dziękuję, tak jest lekki i puszysty 🙂
m
mmm jaki puszysty
Ale bajer, chyba znów wstawię na blogi zajawkę do tego wpisu. Oczywiście w poście „Rozmaitości”
Dziękuję serdecznie, bardzo mi miło 🙂
M
Koniecznie muszę zrobić, mam ogromną ochotę na taki puszysty deser 😀
Pozdrawiam ciepło, Agness 🙂
Super, bardzo się cieszę 🙂
M
Obłędny mus, ślinka cieknie 🙂
I o to chodzi, polecam serdecznie 🙂
M
Cudo☺☺
To jest to co tygrysy lubią najbardziej!
Tak, zgadza się 🙂
M
Wygląda obłędnie <3
cudowny! 🙂
ale pięknie wygląda i zapewne smakuje:)
Smakowało, polecam gorąco 🙂
M
Ale pyszny deser 🙂 narobiłam mi takiego smaku na czekoladę 🙂
Jak delikatnie ten mus wygląda <3 Aż ślinka cieknie <3
Wow, jak to apetycznie wygląda…koniecznie muszę kiedyś zrobić coś takiego:D
pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy 🙂
Ależ pyszności u Ciebie! 🙂
Dziękuję serdecznie 🙂
M
Czy można to podawać po 48 godz. od zrobienia?
Deser zawiera surowe jajka, więc lepiej nie ryzykować i starać się podać wcześniej 🙂
Pozdrawiam,
M
Jak długo można przechowywać? Obstawiam, że nie za długo, gdyż są tam jajka? Prawda?
zgadza się, ze względu na jajka można go przechowywać nie dłużej niż dwa dni w lodówce 🙂
Pozdrawiam,
M