FRANCUSKI MUS CZEKOLADOWY (mousse au chocolat)


Dzisiaj będzie klasycznie i bardzo apetycznie. Mus czekoladowy, to tradycyjny francuski deser, idealny finał każdego posiłku. Bardzo czekoladowy, lekki jak chmurka, rozpływający się w ustach, a jego przygotowanie nie jest skomplikowane. Wymaga trochę ubijania i mieszania. Ten deser, to po prostu czekoladowa petarda, spróbujcie koniecznie 🙂

Przepis:
(4 – 6 porcji)
200 gr gorzkiej czekolady posiekanej na małe kawałki
5 łyżek wody
1 łyżka likieru kawowego lub pomarańczowego
25 gr masła pokrojonego w małą kostkę
3 jajka (osobno białka i żółtka)
60 gr drobnego cukru
125 ml schłodzonej śmietanki kremówki
1/2 łyżeczki soku z cytryny
kakao do posypania wierzchu
owoce do dekoracji

W misce w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, z dodatkiem wody i likieru. Odstawiamy, dodajemy masło i ubijamy na gładko. Dodajemy po jednym żółtku, ubijając lekko do połączenia składników. Do czystej miski miksera przetartej sokiem z cytryny wkładamy białka i ubijamy najpierw na małych obrotach, gdy się spienią, dodajemy stopniowo cukier, ubijając na wysokich obrotach, aż uzyskamy bardzo sztywną pianę. W tym samym czasie w osobnej misce ubijamy na sztywno śmietankę. Do masy czekoladowej dodajemy dwie łyżki piany z białek, mieszamy mikserem na małych obrotach, aby rozrzedzić masę. Następnie dodajemy bitą śmietanę, mieszamy, na koniec dodajemy pozostałą pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia składników. Masę przekładamy do kokilek, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 2 – 3 godziny. Przed podaniem posypujemy wierzch kakao i dekorujemy owocami. Smacznego 🙂

25 Replies to “FRANCUSKI MUS CZEKOLADOWY (mousse au chocolat)”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.