Nawet będąc na diecie nie musimy w czasie świąt rezygnować z babki Wielkanocnej. Od wielu lat przygotowuję na te święta babkę drożdżową, ale w tym roku wybieram wersję fit, bez mąki i bez cukru, za to z migdałami, jabłkiem, miodem i cynamonem. Już podczas pieczenia w kuchni pięknie pachnie, zapowiadając coś fajnego. Efekt pozytywnie zaskakuje, ciasto jest bardzo lekkie, wilgotne i niezbyt słodkie. Ja zrobiłam polewę z gorzkiej czekolady, a wierzch posypałam płatkami migdałów, ale oczywiście możecie udekorować ciasto według własnego gustu. Bardzo serdecznie polecam 🙂
Przepis:
3 jajka
100 ml płynnego miodu
50 ml oleju
1 duże jabłko (o wadze około 250 gr)
200 g tartych migdałów
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
1 łyżeczka masła + 1 łyżka tartych migdałów do przygotowania formy
Białka oddzielamy od żółtek. Rózgą mieszamy w misce żółtka z olejem i miodem dodajemy jabłko obrane i starte na tarce o dużych oczkach, mieszamy. Dodajemy migdały wymieszane z sodą, proszkiem do pieczenia i cynamonem, mieszamy. Biało ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy do miski z pozostałymi składnikami i delikatnie mieszamy. Przekładamy masę do foremki na babkę (o średnicy w najszerszym miejscu około 23 cm) wysmarowanej masłem i wysypanej tartymi migdałami, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy przez około 50 – 55 minut, sprawdzamy patyczkiem. Wyjmujemy z piekarnika, czekamy aż ostygnie, wyjmujemy z formy na talerz, dekorujemy (przechowujemy ciasto w lodówce). Smacznego 🙂
Wspaniale wygląda 🙂
Bardzo dziękuję 🙂
M
Bardzo ładna 🙂
Dziękuję serdecznie 🙂
M
wygląda pysznie!
Dziękuję bardzo 🙂
M
szukam przepisu na babę idealną, teraz robiłam jogurtową, ale średnio mi pasuję, muszę przetestować Twój przepis 🙂
Mam nadzieję, że się sprawdzi 🙂
m
Świetny pomysł ☺☺
Babkę łatwo można przerobić na zdrowszą wersję i to jest super, bo nie trzeba robić opcji z majonezem czy toną masła 😀
Zgadza się, polecam gorąco 🙂
M
Te migdały robią dobrą robotę- fajna zdrowa alternatywa!
pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy 🙂
Tak, jabłko też się sprawdza, dodaje wilgoci 🙂
M
Nie przepadam za klasyczną wersją babki, więc może ta przypadnie mi do gustu 🙂
Mam nadzieję, że tak 🙂
M
Bardzo fajna. Zapowiada się pysznie 🙂
Wygląda pięknie! Nie przepadam za klasyczna wersja babki, ale ta wersja wygląda naprawde kusząco. Dzięki za podpowiedź
Dziękuję bardzo, pozdrawiam serdecznie 🙂
M
Świetny przepis kochana 🙂 musi być pyszna 🙂
Bardzo fajny przepis, na pewno pyszna i jaka zdrowa 🙂
Pozdrawiam ciepło, Agness:)
O takiej babce jeszcze nie słyszałam 🙂
Warto się skusić 🙂
M
Chętnie wypróbuję ten przepis:*
Świetny przepis – zapisuję 🙂
Dziękuję bardzo 🙂
M
wow bez mąki i cukru, dobrze że miód jest więc słodkie to ciasto:)
Bez cukru też wychodzą fajne wypieki, polecam 🙂
M
Uwielbiam babki, a taką fit to tym bardziej mogę zszamać 🙂
Tak, też tak myślę, można sobie pozwolić na więcej 🙂
M
Ale rewelacja 🙂 Zrobimy z pewnością 🙂
Dziękuję, bardzo mi miło 🙂
M
Można zdrowiej na Wielkanoc!
Można 🙂
M
Takiej babki jeszcze nigdy nie jadłam 🙂
To dobra okazja, żeby spróbować, pozdrawiam 🙂
M
Na pewno skorzystam z Twojego przepisu.
Bardzo podoba mi się ten przepis. Skorzystam:)
Super 🙂
m
Robiłam na samych migdałach, ale ta musi być jeszcze lepsza 🙂
Uwielbiam miodowe wypieki i chętnie wypróbuję przepis 🙂
bez mąki ? wypróbuję na pewno, bo wygląda przepysznie:)
To bez cukru to kwestia dyskusyjna. Miód to tez cukier – glukoza i fruktoza. Ciekawe czy można zamienic go w tym przepisie na ksylitol lub erytrol.
Nie wiem, nie próbowałam 🙂
M
Babka wyszła przepyszna! Szczerze polecam! Zamieniłam tylko miód na ksylitol i dałam go mniej niż w przepisie. Świetny przepis, dziękuje za niego
Ogromnie mi miło, że babka się udała i smakowała 🙂 bardzo dziękuję za miły komentarz i zapraszam jak najczęściej 🙂
Pozdrawiam serdecznie 🙂
M