FIT BABKA WIELKANOCNA (BEZ MĄKI I CUKRU)


Nawet będąc na diecie nie musimy w czasie świąt rezygnować z babki Wielkanocnej. Od wielu lat przygotowuję na te święta babkę drożdżową, ale w tym roku wybieram wersję fit, bez mąki i bez cukru, za to z migdałami, jabłkiem, miodem i cynamonem. Już podczas pieczenia w kuchni pięknie pachnie, zapowiadając coś fajnego. Efekt pozytywnie zaskakuje, ciasto jest bardzo lekkie, wilgotne i niezbyt słodkie. Ja zrobiłam polewę z gorzkiej czekolady, a wierzch posypałam płatkami migdałów, ale oczywiście możecie udekorować ciasto według własnego gustu. Bardzo serdecznie polecam 🙂

Przepis:
3 jajka
100 ml płynnego miodu
50 ml oleju
1 duże jabłko (o wadze około 250 gr)
200 gr tartych migdałów
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli

1 łyżeczka masła + 1 łyżka tartych migdałów do przygotowania formy


Białka oddzielamy od żółtek. Rózgą mieszamy w misce żółtka z olejem i miodem dodajemy jabłko obrane i starte na tarce o dużych oczkach, mieszamy. Dodajemy migdały wymieszane z sodą, proszkiem do pieczenia i cynamonem, mieszamy. Biało ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy do miski z pozostałymi składnikami i delikatnie mieszamy. Przekładamy masę do foremki na babkę (o średnicy w najszerszym miejscu około 23 cm) wysmarowanej masłem i wysypanej tartymi migdałami, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy przez około 50 – 55 minut, sprawdzamy patyczkiem. Wyjmujemy z piekarnika, czekamy aż ostygnie, wyjmujemy z formy na talerz, dekorujemy (przechowujemy ciasto w lodówce). Smacznego 🙂

43 odpowiedzi do “FIT BABKA WIELKANOCNA (BEZ MĄKI I CUKRU)”

  1. To bez cukru to kwestia dyskusyjna. Miód to tez cukier – glukoza i fruktoza. Ciekawe czy można zamienic go w tym przepisie na ksylitol lub erytrol.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.