KURCZAK Z MIGDAŁOWEJ PANIERCE (PIECZONY)


Kawałki kurczaka w panierce to proste i popularne danie. Dzisiaj zapraszam na trochę inną wersję, bo panierka jest z tartych migdałów z dużą ilością przypraw, a nie z bułki tartej. Dzięki temu danie jest lekko pikantne, smak migdałów fajnie komponuje się z kurczakiem. To danie mniej kaloryczne od tradycyjnego kurczaka panierowanego, nie zawiera mąki i tłuszczu, bo zamiast smażyć kurczak jest pieczony. Ja użyłam mięsa bez skóry, więc to jeszcze bardziej obniżyło kaloryczność. Najlepiej podać kurczaka z ulubionym sosem, u mnie z czosnkowym. Bardzo gorąco polecam 🙂

Przepis:
8 udek kurczaka bez skóry
1 duże jajko
150 gr tartych migdałów
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka mielonego kminku
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
1 łyżeczka suszonego czosnku
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu

Tarte migdały i przyprawy dokładnie mieszamy w głębokim talerzu. Jajko wybijamy do drugiego talerza i roztrzepujemy. Każdy kawałek kurczaka najpierw zanurzamy z każdej strony w jajku, a następnie w migdałach, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 50 minut. Wyjmujemy, od razu podajemy, smacznego 🙂

37 Replies to “KURCZAK Z MIGDAŁOWEJ PANIERCE (PIECZONY)”

  1. Świetna propozycja na mniej kalorycznego kurczaka 🙂 Ostatnio bułki tartej staram się używać jak najmniej i do panierowania używam sezam, płatki kukurydziane, mąkę ryżową lub orzechy.

  2. Nie dość, że zdrowsza wersja, to jeszcze na pewno doskonała w smaku! Tak przygotowany kurczak świetnie się prezentuje i można go śmiało podać na rodzinnych uroczystościach 🙂
    Pycha! Świetny pomysł 🙂

  3. Bardzo mnie zaciekawiłaś tą panierką. U nas najczęściej króluje taka z płatków kukurydzianych, a’la KFC, bo junior taką uwielbia 🙂 Ale dlaczego by nie wypróbować czegoś nowego?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.