Uwielbiam domowe pieczywo, świeże i pachnące. Te francuskie mleczne bułeczki świetnie smakują na śniadanie, mogą z powodzeniem konkurować z croissantami. Przypominają lekkie, maślane drożdżówki. Przygotowanie nie jest skomplikowane, ale jak to bywa z ciastem drożdżowym wymaga trochę czasu na wyrośnięcie. Podobno można je zrobić wieczorem, zostawić na noc w lodówce, a na drugi dzień rano wstawić do piekarnika i delektować się ciepłymi bułeczkami podczas śniadanie, ale jeszcze tej wersji nie przetestowałam. Mnie najbardziej smakowały z domowym dżemem, miodem lub kremowym serkiem. Serdecznie zachęcam do spróbowania 🙂
Przepis:
275 gr mąki pszennej lub orkiszowej tortowej
75 gr mąki pszennej chlebowej
7 gr suchych drożdży instant
150 ml letniego mleka
30 gr cukru
1 duże jajko w temperaturze pokojowej + jajko po posmarowania bułeczek
75 gr stopionego i wystudzonego masła
1 łyżeczka soli
W szklance mieszamy mleko z łyżką mąki, łyżką cukru i drożdżami, odstawiamy na 10 minut, żeby powstał rozczyn. Przesianą mąkę mieszamy z solą i resztą cukru, dodajemy rozczyn, jajko i masło, mieszamy najpierw łyżką, potem rękami, przekładamy na stolnicę i wyrabiamy około 8 – 10 minut, aż powstanie lekkie, gładkie ciasto (możemy też użyć miksera z hakiem do mieszania). Ciasto przekładamy do czystej miski wysypanej odrobiną mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny. Ciasto formujemy w wałek, kroimy na 10 części, każdą formujemy w placek o średnic około 8 – 9 cm, zawijamy 1/3 do środka z jednej strony, przyciskamy palcami, tak samo zawijamy do środka 1/3 z drugiej strony, aby powstały dwa złączone cylindry, następnie składamy obie części jedną na drugą i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia złączeniem w dół, pozostawiając odstępy. Odstawiamy na pół godziny. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, bułko smarujemy roztrzepanym jajkiem, nożyczkami nacinamy wierzch (możemy też użyć ostrego noża). Pieczemy 10 – 12 minut, aż będą ładnie przyrumienione. Smacznego 🙂
Przepiękne a jak muszą smakować 🙂
Ale pięknie wyszły! Mogę jedną? 🙂
Jasne, polecam gorąco 🙂
M
Wyglądają pysznie, ciekawe bułeczki.
Dziękuję bardzo 🙂
M
Ale super bułeczki!
Przetestowałabym tę opcję z przygotowaniem wieczorem i pieczeniem następnego dnia rano – miałabym w sam raz dla dziecka do szkoły 🙂
Super, daj znać jak wyszły 🙂
M
jak ja je lubię, z domowym dżemem, pycha 🙂
Tak, pychotki 🙂
M
Co tu dużo mówić, nie ma to jak dobre, domowe pieczywo- a te maślane zapisuję- do spróbowania!
pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy 🙂
Bardzo mi miło 🙂
M
Ojej 🙂 takie bułeczki chętnie bym posmakowała 🙂
Bardzo serdecznie polecam 🙂
M
Domowe są najlepsze na świecie ☺☺
Też tak sądzę, pozdrawiam 🙂
M
Wyglądają pięknie jak z obrazka 😀
Dziękuję bardzo 🙂
M
Muszą być pyszne!
Dziękuję, warto spróbować 🙂
M
wyglądają kusząco
Bardzo dziękuję 🙂
M
Wyglądają wspaniale, idealne na śniadanie 🙂 Do tego dżem, kawa i już Francja! Muszą smakować obłędnie, aż zrobiłam się głodna 🙂
Pozdrawiam ciepło ♡
Dziękuję, na śniadanie idealnie pasują, pozdrawiam 🙂
M
Staram się nie jeść pieczywa, ale wyglądają przepysznie 🙂
Dziękuję, warto się skusić 🙂
M
Bardzo lubię takie domowe pieczywko i dla niego zawsze jestem skłonna do małego odstępstwa od diety bezglutenowej;)
Z taką bułeczką to byłoby przecudne śniadanie <3
bułeczki pierwsza klasa
Uwielbiam bułki w każdej wersji 🙂
Śliczności 🙂