FRANCUSKIE BUŁECZKI MLECZNE (PAIN AU LAIT)

Uwielbiam domowe pieczywo, świeże i pachnące. Te francuskie mleczne bułeczki świetnie smakują na śniadanie, mogą z powodzeniem konkurować z croissantami. Przypominają lekkie, maślane drożdżówki. Przygotowanie nie jest skomplikowane, ale jak to bywa z ciastem drożdżowym wymaga trochę czasu na wyrośnięcie. Podobno można je zrobić wieczorem, zostawić na noc w lodówce, a na drugi dzień rano wstawić do piekarnika i delektować się ciepłymi bułeczkami podczas śniadanie, ale jeszcze tej wersji nie przetestowałam. Mnie najbardziej smakowały z domowym dżemem, miodem lub kremowym serkiem. Serdecznie zachęcam do spróbowania 🙂

Przepis:
275 gr mąki pszennej lub orkiszowej tortowej
75 gr mąki pszennej chlebowej
7 gr suchych drożdży instant
150 ml letniego mleka
30 gr cukru
1 duże jajko w temperaturze pokojowej + jajko po posmarowania bułeczek
75 gr stopionego i wystudzonego masła
1 łyżeczka soli

W szklance mieszamy mleko z łyżką mąki, łyżką cukru i drożdżami, odstawiamy na 10 minut, żeby powstał rozczyn. Przesianą mąkę mieszamy z solą i resztą cukru, dodajemy rozczyn, jajko i masło, mieszamy najpierw łyżką, potem rękami, przekładamy na stolnicę i wyrabiamy około 8 – 10 minut, aż powstanie lekkie, gładkie ciasto (możemy też użyć miksera z hakiem do mieszania). Ciasto przekładamy do czystej miski wysypanej odrobiną mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny. Ciasto formujemy w wałek, kroimy na 10 części, każdą formujemy w placek o średnic około 8 – 9 cm, zawijamy 1/3 do środka z jednej strony, przyciskamy palcami, tak samo zawijamy do środka 1/3 z drugiej strony, aby powstały dwa złączone cylindry, następnie składamy obie części jedną na drugą i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia złączeniem w dół, pozostawiając odstępy. Odstawiamy na pół godziny. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, bułko smarujemy roztrzepanym jajkiem, nożyczkami nacinamy wierzch (możemy też użyć ostrego noża). Pieczemy 10 – 12 minut, aż będą ładnie przyrumienione. Smacznego 🙂

30 Replies to “FRANCUSKIE BUŁECZKI MLECZNE (PAIN AU LAIT)”

  1. Ale super bułeczki!
    Przetestowałabym tę opcję z przygotowaniem wieczorem i pieczeniem następnego dnia rano – miałabym w sam raz dla dziecka do szkoły 🙂

  2. Wyglądają wspaniale, idealne na śniadanie 🙂 Do tego dżem, kawa i już Francja! Muszą smakować obłędnie, aż zrobiłam się głodna 🙂
    Pozdrawiam ciepło ♡

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.