Kawałki kurczaka w panierce to proste i popularne danie. Dzisiaj zapraszam na trochę inną wersję, bo panierka jest z tartych migdałów z dużą ilością przypraw, a nie z bułki tartej. Dzięki temu danie jest lekko pikantne, smak migdałów fajnie komponuje się z kurczakiem. To danie mniej kaloryczne od tradycyjnego kurczaka panierowanego, nie zawiera mąki i tłuszczu, bo zamiast smażyć kurczak jest pieczony. Ja użyłam mięsa bez skóry, więc to jeszcze bardziej obniżyło kaloryczność. Najlepiej podać kurczaka z ulubionym sosem, u mnie z czosnkowym. Bardzo gorąco polecam 🙂
Przepis:
8 udek kurczaka bez skóry
1 duże jajko
150 gr tartych migdałów
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka mielonego kminku
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
1 łyżeczka suszonego czosnku
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
Tarte migdały i przyprawy dokładnie mieszamy w głębokim talerzu. Jajko wybijamy do drugiego talerza i roztrzepujemy. Każdy kawałek kurczaka najpierw zanurzamy z każdej strony w jajku, a następnie w migdałach, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 50 minut. Wyjmujemy, od razu podajemy, smacznego 🙂
Bardzo ciekawa panierka, kurczak wygląda po prostu przepysznie. W połączeniu z sosem na pewno smakuje obłędnie 😀
Pozdrawiam ciepło, Agness:)
Dziękuję bardzo i zachęcam do skosztowania 🙂
M
Pomysł bardzo ciekawy i dzięki temu że Pieczemy jest też mniej kaloryczny.
Dziękuję serdecznie 🙂
M
Choć pieczona skórka jest przepyszna, ja również przed obróbką ją zdejmuję. Ciekawa, aromatyczna panierka warta jest wypróbowania:)
Zachęcam bardzo serdecznie 🙂
M
oj, zjadłabym z dużą chęcią takiego kurczaka:)
Proste i smaczne…idealne na niedzielny obiad!
pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy 🙂
Zgadza się, pozdrawiam 🙂
M
Świetna propozycja na mniej kalorycznego kurczaka 🙂 Ostatnio bułki tartej staram się używać jak najmniej i do panierowania używam sezam, płatki kukurydziane, mąkę ryżową lub orzechy.
Taka dietetyczna wersja, gorąco polecam 🙂
M
Pysznie wygląda i taki zdrowszy 🙂
Z tymi migdałami to fajny pomysł 😉
Ciekawie musiało smakować z taką panierką 🙂
Warto spróbować 🙂
M
Nie dość, że zdrowsza wersja, to jeszcze na pewno doskonała w smaku! Tak przygotowany kurczak świetnie się prezentuje i można go śmiało podać na rodzinnych uroczystościach 🙂
Pycha! Świetny pomysł 🙂
Dziękuję bardzo, pozdrawiam 🙂
M
Muszę takiego zrobic ☺
Serdecznie polecam 🙂
M
Obłędne mięsko!
Bardzo fajny pomysł. Chętnie zrobię. Apetyczne 🙂
Dziękuję serdecznie 🙂
M
Uwielbiam tego typu kąski, zwłaszcza z czosnkowym sosem 🙂
Gdy zobaczyłam tego kurczaczka to od razu mi się zachciało jeść!
To super, bardzo mi miło 🙂
M
z migdałem, tak jeszcze nie jadłam – brzmi kusząco.
Dziękuję, zachęcam do spróbowania 🙂
M
Cudny❤
Ależ mi smaku narobiłaś! Musze wypróbować taką panierkę.
Gorąco polecam 🙂
M
Kurczaczek wygląda przepysznie 🙂
Dziękuję bardzo 🙂
M
Na pewno pyszny i ciekawy na kurczaka 🙂
Omomom i jeszcze do tego sosik czosnkowy… Pycha!
Tak z sosem jeszcze lepiej smakuje 🙂
M
uwielbiam migdały. Rodzinka też, dlatego z wielką przyjemnością wypróbuję ten przepis 🙂
Bardzo mnie zaciekawiłaś tą panierką. U nas najczęściej króluje taka z płatków kukurydzianych, a’la KFC, bo junior taką uwielbia 🙂 Ale dlaczego by nie wypróbować czegoś nowego?