TARTA Z KREMEM CZEKOLADOWYM (WEGAŃSKA BEZ CUKRU, BEZ PIECZENIA)

przez | 3 lutego 2019


Jeśli tak jak ja słysząc wegańskie słodycze, podchodzicie do nich z podejrzliwością, to mam nadzieję, że do tego ciasta przekonacie się i będzie Wam smakować, tak jak mnie. Już trochę eksperymentowałam z tego typu deserami, ale nie jestem ekspertem i na pewno nie zrezygnuję z klasycznych słodkości. Natomiast myślę, że od czasu do czasu na pewno skuszę się na coś wegańskiego, bo na pewno są mniej kaloryczne i zdrowsze od tradycyjnych deserów. Do kremu używałam awokado, a wiem, że nie wszyscy je lubią, jednak w smaku go nie czuć, a jest tak zdrowe, że dobrze go przemycić, poza tym nadaje kremowi jedwabistą konsystencję. Na ten deser można sobie pozwolić nawet będąc na diecie, gorąco polecam 🙂

Przepis:
(spód na tortownicę o średnicy 20 cm)
100 gr migdałów
50 gr wiórków kokosowych
50 gr daktyli
1 łyżka syropu klonowego
1 łyżka kakao
2 łyżki oleju kokosowego (rozpuszczonego w kąpieli wodnej)
(nadzienie)
2 dojrzałe awokado
2 dojrzałe banany
3 łyżki kakao
3 łyżki syropu klonowego
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki oleju kokosowego (rozpuszczonego w kąpieli wodnej)
(karmelizowane mango)
1 mango
2 łyżki syropu klonowego
1 łyżeczka oleju kokosowego

Zaczynamy od spodu. W malakserze miksujemy wszystkie składniki, najpierw pulsacyjnie, później coraz szybciej, aby uzyskać konsystencję mokrego piasku (można wcześniej na godzinę namoczyć migdały i daktyle w ciepłej wodzie, odsączyć i dopiero miksować). Przekładamy masę do tortownicy, ugniatamy na dnie i na bokach do wysokości około 2,5 cm, wstawiamy do lodówki na godzinę. Obranego banana kroimy na kawałki. Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę, miąższ i pozostałe składniki miksujemy dokładnie na gładką masę. Wykładamy na spód, wyrównujemy powierzchnię, wstawiamy do lodówki na co najmniej 5 godzin. Wyjmujemy z lodówki, odpinamy boki tortownicy, wierzch dekorujemy na brzegu migdałami i posypujemy lekko wiórkami kokosowymi. Mango obieramy, kroimy w kostkę. Na patelni teflonowej rozgrzewamy olej kokosowy i syrop klonowy, dodajemy kostki mango i smażymy mieszając przez około 4 minuty, deser podajemy z mango. Smacznego 🙂

30 komentarzy do „TARTA Z KREMEM CZEKOLADOWYM (WEGAŃSKA BEZ CUKRU, BEZ PIECZENIA)

  1. Agnieszka

    O matko jak to fajnie i apetycznie wygląda! Przejrzałaś mnie – faktycznie do wegańskich rzeczy podchodzę z dużym dystansem, ale…kiedyś się przełamię i spróbuję:D
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

    Odpowiedz
    1. Magda Autor wpisu

      Też tak miałam, ale warto spróbować i się przekonać, że wegańskie desery mogą być smaczne )
      M

      Odpowiedz

Skomentuj Magda Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *