KURCZAK POD PIERZYNKĄ (SAŁATKA WARSTWOWA)


Na pewno znacie sałatkę warstwową o nazwie śledzie pod pierzynką. To jest podobna wersja, ale z kurczakiem pod pierzynką. Bardzo lubię takie kolorowe sałatki, podawane w szklanym naczyniu, lubię też, gdy pierzynka jest gruba i ma dużo różnych warstw. Przygotowanie zabiera trochę czasu, ale warto się postarać, bo efekt jest bardzo smaczny, a sałatka zawsze jest fajną ozdobą stołu. Polecam serdecznie na rodzinne spotkanie lub na imprezę 🙂

Przepis:
2 piersi z kurczaka (o łącznej wadze około 500 gr)
1 płaska łyżeczka mielonego kminku
1 płaska łyżeczka słodkiej wędzonej papryki w proszku
½ łyżeczki soli
¼ łyżeczki mielonego pieprzu
2 łyżki oleju

2 czerwone papryki
6 średnich ogórków kiszonych
1 puszka kukurydzy
½ kapusty pekińskiej
(sos)
3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
4 łyżki majonezu
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
sól i pieprz

Mieszamy przyprawy, nacieramy nimi piersi kurczaka, odstawiamy na 5 minut. Na patelni teflonowej rozgrzewamy olej, wkładamy mięso i obsmażamy na średnim ogniu przez około 2 minuty z każdej strony. Dolewamy 2 łyżki wody, przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez 15 minut, zdejmujemy z ognia, odstawiamy na 5 minut, wyjmujemy mięso na deskę, czekamy, aż ostygnie i kroimy w dużą kostkę. Paprykę obieramy, kroimy w małą kostkę, w małą kostkę kroimy też ogórki, kapustę w wąskie paseczki. Składniki sosu dokładnie mieszamy. W szklanym naczyniu układamy poszczególne warstwy sałatki, każdą smarując cienką warstwą sosu:
– kurczak,
– odsączoną kukurydzę,
– ogórki,
– paprykę,
– kapustę pekińską.
Sałatkę przykrywamy i wstawiamy do lodówki na godzinę. Smacznego 🙂

18 Replies to “KURCZAK POD PIERZYNKĄ (SAŁATKA WARSTWOWA)”

  1. Właśnie mąż kupił jakąś wielką kapustę pekińską w Biedronce i zastanawiałam się, jak ją zagospodarować. Może zrobię właśnie taką sałatkę 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.