Jeszcze raz powracam do mini przekąsek, czyli finger food. Małe co nieco na jeden kęs, smaczne, kolorowe i apetyczne. Mam dla Was kolejne trzy propozycje, w których postawiłam na różnorodność: po pierwsze grzanki z kremem z buraczków i śledzikiem, po drugie tartinki z ogórka z pastą z tofu i rzodkiewką i po trzecie koreczki z pikantnego chorizo z grillowanym ananasem i oliwką. Mam nadzieję, że coś Wam wpadnie w oko, gorąco polecam 🙂
Przepis:
(grzanki)
1/2 bagietki pokrojonej na około 2 cm kromeczki
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
1 średni burak (pieczony lub gotowany)
2 łyżki tłustej śmietany
125 gramów serka ricotta lub kremowego serka
1 łyżka soku z cytryny
sól i pieprz
Dodatki: kawałki śledzi, koperek
(tartinki)
1 ogórek
150 gramów naturalnego tofu
2 łyżki jogurtu greckiego
1 duży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
1 mała czerwona cebula pokrojona w drobną kostkę
1 łyżka soku z cytryny
szczypta ostrej papryki w proszku
sól i pieprz
kilka rzodkiewek pokrojonych w plasterki
(koreczki)
kiełbasa chorizo (około 150 gr)
3 plastry ananasa
10 oliwek
Grzanki. Najpierw miksujemy składniki kremu, na wstępie rozdrabniając buraczki, potem dodajemy resztę składników: śmietanę, ricottę, sok z cytryny, sól i pieprz. Wkładamy do lodówki na pół godziny. Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę, układamy kawałki bagietki i smażymy z obu stron, aby były chrupiące. Przekładamy na talerz. Na każdy kawałek nakładamy krem z buraczków, kawałek śledzia i dekorujemy koperkiem.
Tartinki. Tofu rozdzielamy na kawałki i miksujemy z jogurtem, czosnkiem, sokiem z cytryny, cebulą i papryką na gładką pastę. Doprawiamy solą i sporą ilością pieprzu, mieszamy. Wstawiamy do lodówki na pół godziny. Ogórek obieramy pozostawiając paski skórki, kroimy na plasterki o grubości około 7 – 8 mm. Na każdy plasterek nakładamy pastę z tofu i dekorujemy plasterkami rzodkiewki.
Koreczki. Kiełbasę kroimy w plasterki o grubości około 5 mm. Kiełbasę układamy na rozgrzanej patelni i smażymy z obu stron, aż będzie chrupiąca, przekładamy na ręcznik papierowy. Na rozgrzaną patelnię grillową wkładamy plastry ananasa i smażymy z obu stron przez około 2 minuty, zdejmujemy, kroimy na kawałki wielkości plasterków kiełbasy. Oliwki odsączamy z zalewy i wycieramy ręcznikiem papierowym. W każdy kawałek kiełbasy wbijamy wykałaczkę, następnie nabijamy plasterek ananasa i oliwkę.
Smacznego 🙂
Sprawdzają się na imprezie i nie tylko 😉
Tak, na spotkanie rodzinne też pasują 🙂
M
mi w oko wpadło wszystko 🙂
Super, bardzo się cieszę 🙂
M
Spróbowałabym wszystkich trzech propozycji 🙂
Bardzo mi miło 🙂
M
Mini pyszności! Idealne na domowe imprezy <3
Tak, pasują idealnie 🙂
M
Ależ bym zjadła ☺☺
Gorąco polecam 🙂
M
Nie tylko świetnie mogą smakować, ale są także przyjemne dla oka. Bardzo mi się one podobają i pewnie chętnie zrobię je na parapetówce.
Pozdrawiają dziewczyny z blog Fotoludki 🙂
Super, bardzo się cieszę i życzę udanej imprezy 🙂
M
O, jak ja lubię takie mini-przekąski 🙂
To zachęcam do spróbowania 🙂
M
Wersja z kremem z buraczków i śledzikiem przemawia do mnie najbardziej, ale chorizo tez brzmi pysznie!
Warto się skusić, polecam 🙂
M
Widzę kolejne pyszne przekąski 😉
Serdecznie polecam 🙂
M
Bardzo lubię i robić i jeść takie mini przekąski 🙂
Tak, ja też jestem fanką takich przekąsek 🙂
M
Zjemy wszystko co nie jest ze śledziem i oliwką 😀
Przekąski są prezentują się bardzo apetycznie 😉
Dziękuję bardzo 🙂
M
Ale pyszności 🙂
Ooo, te ogórkowe ciekawe 😀