MINI PRZEKĄSKI – FINGER FOOD (część 2)


Jeszcze raz powracam do mini przekąsek, czyli finger food. Małe co nieco na jeden kęs, smaczne, kolorowe i apetyczne. Mam dla Was kolejne trzy propozycje, w których postawiłam na różnorodność: po pierwsze grzanki z kremem z buraczków i śledzikiem, po drugie tartinki z ogórka z pastą z tofu i rzodkiewką i po trzecie koreczki z pikantnego chorizo z grillowanym ananasem i oliwką. Mam nadzieję, że coś Wam wpadnie w oko, gorąco polecam 🙂

Przepis:
(grzanki)
1/2 bagietki pokrojonej na około 2 cm kromeczki
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy

1 średni burak (pieczony lub gotowany)
2 łyżki tłustej śmietany
125 gramów serka ricotta lub kremowego serka
1 łyżka soku z cytryny
sól i pieprz
Dodatki: kawałki śledzi, koperek

(tartinki)
1 ogórek
150 gramów naturalnego tofu
2 łyżki jogurtu greckiego
1 duży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
1 mała czerwona cebula pokrojona w drobną kostkę
1 łyżka soku z cytryny
szczypta ostrej papryki w proszku
sól i pieprz
kilka rzodkiewek pokrojonych w plasterki

(koreczki)
kiełbasa chorizo (około 150 gr)
3 plastry ananasa
10 oliwek

Grzanki. Najpierw miksujemy składniki kremu, na wstępie rozdrabniając buraczki, potem dodajemy resztę składników: śmietanę, ricottę, sok z cytryny, sól i pieprz. Wkładamy do lodówki na pół godziny. Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę, układamy kawałki bagietki i smażymy z obu stron, aby były chrupiące. Przekładamy na talerz. Na każdy kawałek nakładamy krem z buraczków, kawałek śledzia i dekorujemy koperkiem.

Tartinki. Tofu rozdzielamy na kawałki i miksujemy z jogurtem, czosnkiem, sokiem z cytryny, cebulą i papryką na gładką pastę. Doprawiamy solą i sporą ilością pieprzu, mieszamy. Wstawiamy do lodówki na pół godziny. Ogórek obieramy pozostawiając paski skórki, kroimy na plasterki o grubości około 7 – 8 mm. Na każdy plasterek nakładamy pastę z tofu i dekorujemy plasterkami rzodkiewki.

Koreczki. Kiełbasę kroimy w plasterki o grubości około 5 mm. Kiełbasę układamy na rozgrzanej patelni i smażymy z obu stron, aż będzie chrupiąca, przekładamy na ręcznik papierowy. Na rozgrzaną patelnię grillową wkładamy plastry ananasa i smażymy z obu stron przez około 2 minuty, zdejmujemy, kroimy na kawałki wielkości plasterków kiełbasy. Oliwki odsączamy z zalewy i wycieramy ręcznikiem papierowym. W każdy kawałek kiełbasy wbijamy wykałaczkę, następnie nabijamy plasterek ananasa i oliwkę.
Smacznego 🙂

25 Replies to “MINI PRZEKĄSKI – FINGER FOOD (część 2)”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.