DOMOWE BATONIKI KOKOSOWE


To moje pierwsze domowe batoniki kokosowe. Może nie wyglądają tak pięknie, jak te sklepowe, ale są smaczne i zdrowe. Nie wymagają też jakiś specjalnych umiejętności, tylko trochę czasu i zręczności, w czasie oblewania czekoladą. Zamiast cukru słodzone są miodem, a kokosowy smak zyskują dzięki wiórkom kokosowym, olejowi kokosowemu i mleczku kokosowemu. Na pewno będę do nich jeszcze nie raz wracać, mam nadzieję, że Wam też przypadną do gustu 🙂

Przepis:
150 gramów wiórków kokosowych + łyżka do posypania wierzchu
3 łyżki stopionego oleju kokosowego
3 łyżki mleczka kokosowego z puszki (gęstego)
3 łyżki miodu
(polewa)
200 gr gorzkiej czekolady

Puszkę z mleczkiem kokosowym wstawiamy na noc do lodówki, aby zgęstniało. W malakserze rozdrabniamy przez kilka minut wiórki kokosowe na mniejsze cząstki, wielkości gruboziarnistego piasku, dodajemy pozostałe składniki i miksujemy do ich całkowitego połączenia. Małą foremkę keksową wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy masę kokosową i wyrównujemy powierzchnię silikonową szpatułką mocno dociskając masę. Wstawiamy na 3 godziny do lodówki. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Formę wyjmujemy z lodówki, wyjmujemy masę z papierem, kroimy na batoniki szerokości około 2 – 2,5 cm, każdy baton w poprzek na pół. Wkładamy każdy kawałek do czekolady i używając widelca, przekładamy, tak aby pokrył się czekoladą ze wszystkich stron, przekładamy na talerz wyłożony świeżym papierem do pieczenia. Posypujemy wierzch wiórkami kokosowymi. Wstawiamy do lodówki na godzinę. Smacznego 🙂

31 Replies to “DOMOWE BATONIKI KOKOSOWE”

  1. Kiedyś przygotowałam takie kokosowe batoniki, ale receptura była zupełnie inna. Jestem baaardzo ciekawa tej wersji – myślę, że skorzystam z przepisu, bo lubię kokosowe smaki:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.