MINI PRZEKĄSKI – FINGER FOOD (część 1)


W tym roku mamy bardzo długi karnawał, dlatego przygotowałam kilka pomysłów na mini przekąski, czyli małe co nieco na jeden kęs, tzw. Finger food. Mam nadzieję, że się Wam przydadzą, podczas przygotowywania domowych imprez lub po prostu spotkań z przyjaciółmi. Pierwsze z nich to klasyczne koreczki sera, kiełbasy i korniszonów. Drugie to małe tartinki z chrzanowym serkiem i łososiem, a trzecie lekko imbirowe kuleczki z ciecierzycy z dipem czosnkowym. Takie małe smakołyki zawsze ładnie wyglądają i sprawdzają się i na dużych imprezach i kameralnych domówkach. Warto się skusić, polecam serdecznie 🙂

Przepis:
(kulki z ciecierzycy)
1 puszka ciecierzycy (400 gr)
1 duże jajko
4 łyżki bułki tartej
1 cm korzeń imbiru drobno starty
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka oliwy
sól i pieprz
olej do smażenia (około 1/2 litra)
(dip czosnkowy)
200 gr gęstego jogurtu naturalnego
1 łyżeczka majonezu
½ łyżeczki musztardy
1 ząbek czosnku
Sól i pieprz
(koreczki)
250 gramów sera żółtego
1 sucha kiełbasa, np., myśliwska
8 korniszonów
(tartinki)
2 kromki chleba pumpernikiel
125 gr kremowego serka
2 łyżeczki chrzanu tartego ze słoika
Sól i pieprz
100 gr łososia wędzonego na zimno
Koperek do dekoracji

Kulki z ciecierzycy. Odsączoną ciecierzycę rozdrabniamy w malakserze, dodajemy pozostałe składniki i miksujemy, aż uzyskamy jednolitą masę. W rondlu rozgrzewamy olej do smażenia, zwilżonymi dłońmi formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, smażymy po kilka sztuk na złoty kolor, wyjmujemy na ręcznik papierowy. Układamy w miseczce lub układamy w małych papilotkach. Dip czosnkowy. Obrany czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy, przekładamy do miseczki.
Koreczki. Ser żółty kroimy w kostkę o boku 2 – 1,5 cm. Ogórki kroimy w kawałki, aby wyszło tyle samo, ile kawałków sera. Kiełbasę kroimy na tyle plasterków, ile kawałków sera. Oliwki odsączamy z zalewy i wycieramy ręcznikiem papierowym. W każdy kawałek sera wbijamy wykałaczkę, następnie nabijamy plasterek kiełbasy, następnie kawałek ogórka.
Tartinki. Serek mieszamy z chrzanem, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Każdą kromkę chleba kroimy na 6 części, smarujemy serkiem, na wierzchu układamy po małym kawałku łososia lekko zwiniętym, dekorujemy koperkiem. Smacznego 😊

30 odpowiedzi do “MINI PRZEKĄSKI – FINGER FOOD (część 1)”

  1. Koreczki i małe kanapeczki na pumperniklu dość często robię. Zaintrygowały mnie te kuleczki z ciecierzycy. Mam w spiżarni słoik cieciorki, więc spróbuję je przygotować:)

  2. Prawdziwa uczta u Ciebie 🙂 Wszystko wygląda pięknie i apetycznie. Dodatkowo takie małe porcje świetnie się sprawdzają na wszelakich domówkach i to jest doskonały pomysł.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.