DESER WANILIOWO-CZEKOLADOWY Z ORZECHAMI I KARMELIZOWANYMI WIŚNIAMI


Deser zrobiłam trochę z lenistwa, bo nie chciało mi się piec ciasta na weekend. Przyznam, że zawsze miałam słabość do deserów w szklanych naczyniach, tak świetnie wyglądają i zachęcają do zjedzenia. Tym razem deser składa się z warstwy czekoladowej, kremu budyniowego o smaku waniliowym, fajnie chrupiących orzechów i kwaskowych, karmelizowanych wiśni. Całość jest naprawdę pyszna, sama się zdziwiłam, że wszystko tak dobrze się ze sobą komponuje. Polecam gorąco, palce lizać 🙂

Przepis:
(warstwa waniliowa)
400 ml mleka
1 żółtko
4 łyżki mąki
1 łyżka masła
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżki cukru
(warstwa czekoladowa)
1 dojrzałe awokado
1 dojrzały banan
2 łyżki kakao
3 łyżki syropu klonowego lub płynnego miodu
1 łyżeczka cynamonu
20 gr gorzkiej czekolady
(karmelizowane wiśnie)
1 łyżka masła
2 łyżki syropu klonowego lub płynnego miodu
150 gr mrożonych wiśni

4 łyżki orzechów, np. włoskich lub pekan

Wiśnie rozmrażamy. Warstwa waniliowa. Połowę mleka mieszamy z mąką, cukrem, cukrem waniliowym i żółtkiem na gładką masę. Drugą połowę mleka zagotowujemy, odstawiamy na chwilę z ognia, wlewamy powoli przygotowaną masę bardzo energicznie mieszając. Stawiamy na małym ogniu, cały czas mieszając rózgą i gotujemy około 5 minut, aż powstanie gęsty krem. Dodajemy masło, mieszamy aż się rozpuści i zdejmujemy z ognia, przykrywamy. Teraz warstwa czekoladowa. Obranego banana kroimy na kawałki. Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę, miąższ i pozostałe składniki miksujemy dokładnie na gładką masę. Wiśnie wkładamy na patelnię teflonową z rozgrzanym masłem i miodem, smażymy mieszając na średnim ogniu przez około 2 – 3 minuty, aż staną się lśniące. W szklanych naczyniach układamy warstwę czekoladową, następnie orzechy, warstwę waniliową, na wierzchu układamy wiśnie i do razu podajemy. Smacznego 🙂

24 odpowiedzi do “DESER WANILIOWO-CZEKOLADOWY Z ORZECHAMI I KARMELIZOWANYMI WIŚNIAMI”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.