KULEBIAK Z PIECZARKAMI

Co roku staram się, aby w święta czymś zaskoczyć moich bliskich, chociaż z roku na rok jest to coraz trudniejsze. Każdy ma swoje ulubione potrawy, najczęściej te zapamiętane jeszcze z dzieciństwa. Na te święta Bożego Narodzenia przygotuję oczywiście dania tradycyjne, ale też coś nowego, w tym roku będzie to kulebiak z pieczarkami. To potrawa pochodząca ze wschodu, w formie dużego pieroga, najczęściej z ciasta drożdżowego lub kruchego, z nadzieniem grzybowym albo z kapustą. W mojej wersji wykorzystałam ciasto twarogowe, które świetnie sprawdza się w pieczonych pierogach i tutaj też dobrze wypadło. Całość fantastycznie smakuje i ładnie wygląda. Bardzo serdecznie polecam 🙂
Przepis:
(ciasto)
200 gr twarogu
100 gr masła
200 gr mąki pszennej lub orkiszowej tortowej
1 łyżeczka soli
(nadzienie)
500 gr pieczarek
1 średnia cebula
1 łyżeczka tymianku
2 łyżki masła
1 łyżka oleju
2 ząbki czosnku
sól i pieprz
1 łyżeczka mąki pszennej
2 łyżki posiekanej natki pietruszki

1 żółtko i jedna łyżeczka mleka do posmarowania ciasta

Umyte i osuszone pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach lub rozdrabniamy w malakserze. Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło i olej, dodajemy cebulę i pieczarki, dodajemy tymianek, solimy i smażymy na dużym ogniu mieszając przez około 10 minut, aż odparuje woda. Doprawiamy czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą i pieprzem. Dodajemy przesianą 1 łyżeczkę mąki, mieszamy, smażymy przez minutę, zestawiamy z ognia do wystygnięcia. Twaróg rozdrabniamy widelcem, dodajemy masło pokrojone na kawałki, sól i mąkę. Zagniatamy elastyczne ciasto (ja robię to w malakserze). Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Wyjmujemy ciasto, rozwałkowujemy na grubość około 3 mm w formie kwadratu. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia rozkładamy ciasto (możemy przyciąć brzegi, żeby były w miarę równe i wykorzystać je do ozdobienia wierzchu kulebiaka), delikatnie zaznaczamy nożem trzy części, boczne części kroimy pod kątem na paski około 2 cm szerokości, na środkowej części układamy nadzienie, posypujemy natką, przykrywamy paskami ciasta na przemian, w firmie warkocza. Wierzch smakujemy roztrzepanym żółtkiem z mlekiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 20, aż wierzch będzie rumiany. Smacznego 🙂

32 Replies to “KULEBIAK Z PIECZARKAMI”

    1. Nie powinien się rozpadać, dlatego ważne, żeby nie robić dużych przerw w zaplataniu wierzchu i dociskać końce do boków ciasta 🙂
      M

  1. U mnie wierzch – bardzo cieniutka warstwa przypieczona, a cały środek ciasta całkowicie surowy – zakalec zarówno od spodu jak i z góry

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.