CIASTO CZEKOLADOWE Z GRUSZKĄ, BAKŁAŻANEM I ORZECHAMI (BEZ MĄKI)


To ciasto to gratka dla tych, którzy lubią słodycze, ale też starają się ograniczyć spożycie cukru i mąki, albo po prostu nie chcą się przejadać. Jest lekkie, bardzo czekoladowe i pyszne, dodatek bakłażana i gruszki sprawia, że jest też wilgotne, a orzechy dodają chrupkości. Przyznam, że to jedno ze smaczniejszych ciast czekoladowych, jakie jadłam. Wierzch możemy ozdobić kleksem mascarpone lub bitej śmietany, jeśli nie boimy się nadmiaru kalorii. Na pewno warto się skusić, efekt przeszedł moje oczekiwania 🙂

Przepis:
(tortownica o średnicy 20cm)
1 średni bakłażan
150 gr gorzkiej czekolady (70 % kakao)
60 gr masła
60 gr daktyli bez pestek
3 roztrzepane jajka
Szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
80 gr mielonych migdałów
80 gr orzechów
1 gruszka

Z bakłażana odcinamy końcówki i pokrojonego w małą kostkę gotujemy na parze przez 15 minut. Czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Bakłażana, czekoladę z masłem i pokrojone daktyle miksujemy na gładką masę, dodajemy sól, jajka, migdały i proszek do pieczenia, jeszcze raz miksujemy do połączenia składników. Dodajemy orzechy pokrojone na kawałki i gruszkę bez gniazd nasiennych, pokrojoną w kostkę. Mieszamy łyżką, przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (dno i boki). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 45 minut (sprawdzamy patyczkiem), wyjmujemy ciasto z piekarnika, czekamy około 15 minut, następnie wyjmujemy z tortownicy i studzimy na kratce. Podajemy z odrobiną bitej śmietany lub serka mascarpone i posiekanymi orzechami. Smacznego 🙂

22 odpowiedzi do “CIASTO CZEKOLADOWE Z GRUSZKĄ, BAKŁAŻANEM I ORZECHAMI (BEZ MĄKI)”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.