PAGHETTI Z PISTACJAMI

przez | 23 listopada 2018

Kuchnia włoska nie może istnieć bez makaronu, więc nie może go też zabraknąć w książce Jamie Oliver-a „Jamie gotuje po włosku”. Jest tam dużo dań z makaronu, a ja wybrałam ten przepis, bo byłam ciekawa smaku tego dnia, a przede wszystkim sosu, którego się nie gotuje. Danie robi się błyskawicznie, bo zajmuje tylko tyle czasu ile gotowanie makaronu, sos jest bardzo wyrazisty, mocno czosnkowy, lekko kwaskowy, a całość bardzo smaczna. Dodatek pomidorów i pistacji dodaje fajnych kolorów. Pistacje należy utrzeć w moździerzu na proszek, mnie trochę zabrakło sił, więc moje pistacje mają większe kawałki, ale to zupełnie nie przeszkadza. Gorąco polecam 🙂

Przepis:
300 gr spaghetti
1 cytryna
1 duży ząbek czosnku
5 łyżek oliwy
50 gr parmezanu lub pecorino
400 gr pomidorów (u mnie koktajlowe)
Pół pęczka natki pietruszki
Pół pęczka oregano (lub łyżeczka suszonego)
50 gr pistacji (wyłuskanych)

W moździerzu rozdrabniamy pistacje na proszek. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. W tym czasie czosnek drobno siekamy, posypujemy solą i rozcieramy nożem na pastę. Do miski wkładamy skórkę otartą z cytryny i wyciśnięty sok, dodajemy czosnek, oliwę, starty ser i posiekane zioła oraz pokrojone w małe kawałki pomidory. Mieszamy, dodajemy odcedzony makaron z kilkoma łyżkami wody z jego gotowania, mieszamy dokładnie, aż sos oblepi makaron, przekładamy danie na talerze i posypujemy pistacjami. Smacznego 🙂

16 komentarzy do „PAGHETTI Z PISTACJAMI

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *