CHLEB ORKISZOWY SODOWY NA MAŚLANCE

przez | 2 listopada 2018

Coraz częściej piekę chleb w domu, a nawet jeśli brakuje mi czasu, to ten chleb jest w sam raz, bo można go przygotować w ekspresowym tempie. Jest to najprostszy, najszybszy i najmniej skomplikowany przepis na chleb, jaki piekłam. Jest bardzo popularny w Irlandii, gdzie piecze się go ze zwykłej mąki pszennej, ja użyłam mąki orkiszowej i chleb się udał w 100 %. Wyrabia się krótko, nie trzeba czekać, aż wyrośnie, piecze się tylko pół godziny. Chleb jest smaczny, lekki i ma chrupiącą skórkę. Polecam serdecznie 🙂

Przepis:
250 gr mąki orkiszowej (typ 650 lub 450)
250 gr mąki orkiszowej pełnoziarnistej (typ 1850)
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka sody
400 ml maślanki

Wszystkie składniki suche wymieszać, dodać maślankę i mieszać krótko, najlepiej użyć miksera z końcówką, jak do ciasta drożdżowego, bo ciasto jest trochę kleiste. Posypanymi mąką dłońmi uformować kulę, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, spłaszczyć, naciąć nożem głęboko na krzyż i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez 30 minut. Wyjąć i studzić na kratce. Smacznego 🙂

39 myśli nt. „CHLEB ORKISZOWY SODOWY NA MAŚLANCE

  1. Agnieszka

    Domowe pieczywo jest świetne – ja jednak zredukowałam w swojej diecie chleb do minimum z minimum – i czuję się o wiele lepiej…
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

    Odpowiedz
    1. Magda Autor wpisu

      Rozumiem, ja zredukowałam zwykłe pszenne pieczywo na rzecz orkiszowego i też lepiej się czuję 🙂 pozdrawiam 🙂
      M

      Odpowiedz
  2. marcepanowy kącik

    Domowe pieczywo jest najlepsze. Twój chlebuś zjadła bym nawet sam 🙂

    Odpowiedz
  3. Iwona

    Domowe pieczywo najlepsze 🙂 nie piekę jednak go dużo, więc poświęcam więcej czasu i robię razowca na zakwasie 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.