Coraz częściej piekę chleb w domu, a nawet jeśli brakuje mi czasu, to ten chleb jest w sam raz, bo można go przygotować w ekspresowym tempie. Jest to najprostszy, najszybszy i najmniej skomplikowany przepis na chleb, jaki piekłam. Jest bardzo popularny w Irlandii, gdzie piecze się go ze zwykłej mąki pszennej, ja użyłam mąki orkiszowej i chleb się udał w 100 %. Wyrabia się krótko, nie trzeba czekać, aż wyrośnie, piecze się tylko pół godziny. Chleb jest smaczny, lekki i ma chrupiącą skórkę. Polecam serdecznie 🙂
Przepis:
250 gr mąki orkiszowej (typ 650 lub 450)
250 gr mąki orkiszowej pełnoziarnistej (typ 1850)
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka sody
400 ml maślanki
Wszystkie składniki suche wymieszać, dodać maślankę i mieszać krótko, najlepiej użyć miksera z końcówką, jak do ciasta drożdżowego, bo ciasto jest trochę kleiste. Posypanymi mąką dłońmi uformować kulę, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, spłaszczyć, naciąć nożem głęboko na krzyż i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez 30 minut. Wyjąć i studzić na kratce. Smacznego 🙂
Domowe pieczywo… the best 🙂
Tak, też tak myślę 🙂
M
Takiego jeszcze nie robiłam, chętnie wypróbuję przepis 🙂
Bardzo się cieszę 🙂
M
Smacznie wygląda 🙂
Dziękuję bardzo 🙂
M
Domowe pieczywo jest świetne – ja jednak zredukowałam w swojej diecie chleb do minimum z minimum – i czuję się o wiele lepiej…
pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
Rozumiem, ja zredukowałam zwykłe pszenne pieczywo na rzecz orkiszowego i też lepiej się czuję 🙂 pozdrawiam 🙂
M
Domowy chleb najlepszy!
Smacznego.
Zgadza się 🙂
M
ale piękny kształt:)
Bardzo dziękuję 🙂
M
mmmm…. zapach świeżego chleba w domu musi być wspaniały <3
Tak, piękny zapach 🙂
M
Świetnie wygląda, a i przepis zacny 🙂
Domowe pieczywo jest najlepsze. Twój chlebuś zjadła bym nawet sam 🙂
Dziękuję bardzo 🙂
M
Uwielbiam domowe pieczywo☺
Mam mąkę orkiszową, chętnie zrobię taki chlebek.
Bardzo serdecznie zachęcam do spróbowania 🙂
M
Rzeczywiście przepis bardzo prosty i szybki. Zanotowałam i po niedzieli upiekę:)
Super, bardzo mi miło 🙂
M
Pychota 🙂
Uwielbiam domowe pieczywo 🙂 Twój przepis wypróbuję 🙂
Bardzo się cieszę 🙂
M
Najbardziej lubimy ten niesamowity zapach domowego pieczywa 🙂
Tak, przepiękny zapach 🙂
M
piekę, choć ostatnio w wersji bezglutenowej, ale fakt domowe pieczywo jest najlepsze;)
Bardzo lubię chleby orkiszowe, więc z przyjemnością bym zjadła kromeczkę takiego domowego 🙂
Serdecznie polecam 🙂
M
Wspaniały chlebuś Madziu, jestem pewna, że jest pyszny 🙂
Dziękuję Marzenko, pozdrawiam 🙂
M
Prosty i pyszny chlebek 🙂
Nie robiłam nigdy chleba na sodzie. Muszę spróbować 🙂
Warto spróbować, serdecznie polecam 🙂
M
ciekawe czy wyszłoby z mąki bezglutenowej…
Nie wiem, nie próbowałam 🙂
M
Nie robiłam jeszcze takiego. Będę musiała wypróbować Twój przepis.
Domowe pieczywo najlepsze 🙂 nie piekę jednak go dużo, więc poświęcam więcej czasu i robię razowca na zakwasie 🙂