To mój drugi sernik dyniowy, poprzedni był na bazie serka ricotta, tym razem to bardziej tradycyjny sernik, do którego użyłam mielonego twarogu. Wykonanie jest banalnie proste, właściwie najwięcej czasu zajmuje przygotowanie purée z dyni i samo pieczenie. To niezbyt słodki sernik, z nutką cynamonu, imbiru i pomarańczy. Dzięki temu, że nie ubijałam jajek ciasto po upieczeniu nie opada. Fajnym wykończeniem jest polewa z gorzkiej czekolady i dekoracja z owoców. Bardzo serdecznie polecam 🙂
Przepis:
(na tortownicę o średnicy 20 cm)
1 dynia o wadze około 1,2 kg na purée
500 g mielonego trzykrotnie twarogu
4 łyżki mąki ziemniaczanej
skórka otarta z 1 pomarańczy
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
70 g cukru pudru
3 jajka
10 – 12 okrągłych biszkoptów
(polewa czekoladowa)
75 g gorzkiej czekolady
25 g masła
Do dekoracji: owoce, ozdoby
Zaczynamy od przygotowania purée z dyni. Dynię kroimy na ćwiartki, usuwamy pestki i skórkę, kroimy w małe kawałki, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30 – 35 minut. Wyjmujemy, czekamy, aż ostygnie, miksujemy na gładką masę (powinno wyjść 2 szklanki). Teraz przygotowujemy masę serową. Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W misce miksujemy na wolnych obrotach twaróg, purée z dyni, skórkę z pomarańczy, cynamon, imbir, cukier i mąkę ziemniaczaną do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodajemy po jednym jajku, cały czas miksując, kolejne jajko dodajemy, gdy poprzednie zostanie dobrze wmieszane w masę. Tortownicę wykładamy dokładnie biszkoptami (jeśli trzeba uzupełniamy przerwy między biszkoptami połamanymi kawałkami). Na biszkopty wylewamy masę serową, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy przez około 80 minut. Wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy sernik do ostygnięcia. Sernik wyjmujemy z tortownicy, w kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę i masło, odstawiamy na chwilę, żeby ostygła, wylewamy polewę na wierzch sernika, wstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki (najlepiej na kilka godzin). Przed podaniem dekorujemy owocami. Smacznego 🙂
Wygląda super apetycznie :)kolejny pomysł na wykorzystanie dyni 🙂
Z takim sernikiem nie miałam do czynienia 🙂
To dobra okazja, żeby to zmienić 🙂
M
jaki puszysty, pycha:)
Dziękuję bardzo 🙂
M
ciekawe jak smakuje taki dyniowy sernik
Warto spróbować i się przekonać 🙂
M
Ale bajeczny. Muszę przyznać, że mam takiego smaka na niego, że musze zrobić 🙂
Super, życzę smacznego 🙂
M
Na serniki zawsze jestem chętna, a Twój prezentuje się genialnie 🙂
Bardzo dziękuję 🙂
M
Wygląda tak smakowicie, że trudno mu się oprzeć 🙂
Dziękuję i polecam 🙂
M
Ślicznie przystrojony 🙂
Dziękuję bardzo 🙂
M
Bardzo smakowicie wygląda 🙂 dynia świetnie smakuje z pomarańczą, serniczek na pewno jest pyszny 🙂
Też lubię dynię w połączeniu z pomarańczą 🙂
M
Obłędny serniczek 🙂
Dyniowy sernik to takie nasze must have jesienią 😀
Zgadza się, jesienią obowiązkowo 🙂
M
Bardzo apetyczny, bardzo lubię ciasta sezonowe 🙂
Wyszedł Ci idealny! I jaki równiutki. Czy sprawdzi się też ser w wiaderku?
Dziękuję bardzo 🙂 myślę, że może być ser z wiaderka, ale warto przeczytać dokładnie opis, czy to jest twaróg zmielony, bo czasami tzw. ser na sernik jest zbyt wodnisty i sernik nie wyjdzie 🙂 pozdrawiam 🙂
M
Dam znać, jak wypróbuję 🙂
Dyniowy sernik jadłam tylko raz. Upiekła go moja starsza córka. Smakował wspaniale:)
To dobra okazja, żeby upiec jeszcze raz 🙂
M
Cudowny serniczek! Niebo dla moich oczu i z pewnością dla podniebienia! 😀 <3
Smaczny, gorąco polecam 🙂
M
Wygląda obłędnie <3
Bardzo mi miło 🙂
M
Sernika dyniowego jeszcze nie jadłam, brzmi fantastycznie!
Polecam serdecznie 🙂
M
Po prostu cudny☺
Pysznie wygląda 🙂 Sernika jeszcze z dynią nie robiłam, ale ciasta z jej dodatkiem są bardzo smaczne. Koniecznie muszę zrobić też sernik.
uwielbiam WSZYSTKIE serniki 🙂
sernika z dynią chyba jeszcze nie robiłam, ale dynia to wyjątkowe warzywo
Serniczek wygląda obłędnie <3
Dzięki dyni kolor jest niesamowity!
Gorąco polecam 🙂
Dużo zachodu z tą dynią 😛