SERNIK DYNIOWY Z POLEWĄ CZEKOLADOWĄ


To mój drugi sernik dyniowy, poprzedni był na bazie serka ricotta, tym razem to bardziej tradycyjny sernik, do którego użyłam mielonego twarogu. Wykonanie jest banalnie proste, właściwie najwięcej czasu zajmuje przygotowanie purée z dyni i samo pieczenie. To niezbyt słodki sernik, z nutką cynamonu, imbiru i pomarańczy. Dzięki temu, że nie ubijałam jajek ciasto po upieczeniu nie opada. Fajnym wykończeniem jest polewa z gorzkiej czekolady i dekoracja z owoców. Bardzo serdecznie polecam 🙂
Przepis:
(na tortownicę o średnicy 20 cm)
1 dynia o wadze około 1,2 kg na purée
500 gr mielonego trzykrotnie twarogu
4 łyżki mąki ziemniaczanej
skórka otarta z 1 pomarańczy
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
70 gr cukru pudru
3 jajka

10 – 12 okrągłych biszkoptów

(polewa czekoladowa)
50 gr gorzkiej czekolady
25 gr masła

Do dekoracji: owoce, ozdoby

Zaczynamy od przygotowania purée z dyni. Dynię kroimy na ćwiartki, usuwamy pestki i skórkę, kroimy w małe kawałki, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30 – 35 minut. Wyjmujemy, czekamy, aż ostygnie, miksujemy na gładką masę (powinno wyjść 2 szklanki). Teraz przygotowujemy masę serową. Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W misce miksujemy na wolnych obrotach twaróg, purée z dyni, skórkę z pomarańczy, cynamon, imbir, cukier i mąkę ziemniaczaną do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodajemy po jednym jajku, cały czas miksując, kolejne jajko dodajemy, gdy poprzednie zostanie dobrze wmieszane w masę. Tortownicę wykładamy dokładnie biszkoptami (jeśli trzeba uzupełniamy przerwy między biszkoptami połamanymi kawałkami). Na biszkopty wylewamy masę serową, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy przez około 80 minut. Wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy sernik do ostygnięcia. Sernik wyjmujemy z tortownicy, w kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę i masło, odstawiamy na chwilę, żeby ostygła, wylewamy polewę na wierzch sernika, wstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki (najlepiej na kilka godzin). Przed podaniem dekorujemy owocami. Smacznego 🙂

39 odpowiedzi do “SERNIK DYNIOWY Z POLEWĄ CZEKOLADOWĄ”

    1. Dziękuję bardzo 🙂 myślę, że może być ser z wiaderka, ale warto przeczytać dokładnie opis, czy to jest twaróg zmielony, bo czasami tzw. ser na sernik jest zbyt wodnisty i sernik nie wyjdzie 🙂 pozdrawiam 🙂
      M

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.