ZUPA MEKSYKAŃSKA

przez | 24 października 2018


Gdy za oknem coraz chłodniej w mojej kuchni pojawia się coraz więcej zup. Ta zupa inspirowana jest znanym daniem „chili con carne” (w skrócie Chili), czyli “papryki z mięsem”. Przygotowuje się ją szybko, a odgrzana następnego dnia smakuje jeszcze lepiej. Bardzo pożywna i rozgrzewająca, z prostych składników, z aromatycznymi przyprawami, na pewno sprawdzi się w czasie nadchodzących jesiennych chłodów. Jedna porcja zupy może zastąpić cały obiad. Polecam serdecznie 🙂

Przepis:
300 gramów mielonego mięsa (u mnie z udźca z indyka)
2 łyżki oleju
1 średnia cebula drobno posiekana
2 ząbki czosnku drobno posiekane
1 czerwona papryka pokrojona w dużą kostkę
1/2 – 1 łyżeczka chilli w proszku
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
1 łyżeczka suszonego oregano
1 puszka krojonych pomidorów
2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy
sól i pieprz

W rondlu o grubym dnie rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso i smażymy na dużym ogniu przez około 2 minuty, rozgniatając grudki mięsa widelcem. Dodajemy cebulę, paprykę i czosnek, mieszamy, smażymy przez około 1 minutę mieszając. Dodajemy pozostałe składniki (oprócz fasoli i kukurydzy), mieszamy, przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez około 10 minut. Dodajemy fasolę i kukurydzę, mieszamy, przykrywamy i dusimy jeszcze 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy posypane natką pietruszki lub kolendrą. Smacznego 🙂

30 komentarzy do „ZUPA MEKSYKAŃSKA

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *