PIECZONA OWSIANKA Z BANANEM I BAKALIAMI

przez | 21 października 2018


Śniadanie to dla mnie bardzo ważny posiłek, bez niego nie wychodzę z domu. A pieczona owsianka to pyszny początek dnia. Myślę, że będzie to mój śniadaniowy numer 1 przez długi czas. Mogę ją jeść i na pierwsze i na drugie śniadanie. Na ciepło z dodatkiem jogurtu naturalnego, albo na drugie śniadanie, jako lekkie ciasto z płatkami owsianymi, z bananem i bakaliami. Ta owsianka ma tak fajną konsystencję, że można ją kroić w zgrabne kawałki. Nie dodaję cukru, bo dzięki dodatkom jest wystarczająco słodka, ale oczywiście możecie trochę ją dosłodzić. Polecam bardzo gorąco 🙂

Składniki:
200 gr płatków owsianych (zwykłych)
250 ml mleczka kokosowego
2 jajka
1 duży banan
5 suszonych śliwek
5 suszonych daktyli
1 łyżka rodzynek
1 łyżka cukru trzcinowego (opcjonalnie)
szczypta soli
szczypta cynamonu

W miseczce mieszamy płatki z mleczkiem kokosowym, odstawiamy na 15 minut, żeby płatki zaczęły pęcznieć. Śliwki i daktyle kroimy w cienkie paski (kilka odkładamy do dekoracji). Obrany banan kroimy na plasterki, kilka odkładamy do dekoracji, skrapiając sokiem z cytryny, resztę rozgniatamy widelcem. Do miski z płatkami dodajemy roztrzepane jajka, banana, śliwki, daktyle, rodzynki, sól, cynamon i ewentualnie cukier. Dokładnie mieszamy, przekładamy do naczynia żaroodpornego wsmarowanego olejem, wyrównujemy powierzchnię, układamy dekorację, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczmy przez 25 minut. Podajemy na ciepło lub zimno, smacznego 🙂

32 komentarze do „PIECZONA OWSIANKA Z BANANEM I BAKALIAMI

  1. Arv

    Ja niestety mam ten paskudny zwyczaj wychodzenia z domu bez śniadania… ale coś mi się wydaje, że ta owsianka mogłaby to zmienić 😉

    Odpowiedz
    1. Magda Autor wpisu

      Też jem gotowaną owsiankę, ale ta pieczona bardziej mi smakuje, szczególnie gdy jest zimno 🙂
      M

      Odpowiedz
    1. Agnieszka

      Zrobiłam! Jest przepyszna, chociaż może trochę za sucha…chyba zbyt długo piekłam. I następnym razem dołożę jabłko:D
      Dzięki za przepis na przepyszne śniadanie – zostanie ze mną na dłużej!

      Odpowiedz
      1. Magda Autor wpisu

        Bardzo się cieszę, że smakowała, u mnie nie była za sucha, ale różnie bywa z piekarnikami 🙂
        M

        Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *