PIECZONY KALAFIOR

przez | 17 października 2018

Pieczony kalafior chodził za mną od dawna. To danie bardzo proste, właściwie robi się samo, a efekt zaskakująco smaczny. Można go podać, jako dodatek do obiadu, albo samodzielnie, np. na kolację z ulubionym sosem, u mnie z czosnkowym. Przyprawy to trochę sprawa indywidualna, chociaż papryka i kmin rzymski na pewno się sprawdzą. Gorąco polecam 🙂

Przepis:
1 średni kalafior
2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
½ łyżeczki soli
½ mielonego pieprzu
6 łyżek oliwy lub pół na pół oliwa i olej

Kalafior dzielimy na różyczki (małe zostawiamy w całości, duże kroimy). W misce mieszamy wszystkie przyprawy z oliwą. Dodajemy kawałki kalafiora i dokładnie mieszamy, aby pokryły się przyprawami, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia albo w naczyniu żaroodpornym, tak aby kawałki znajdowały się w jednej warstwie. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 25 minut. Podajemy z ulubionym sosem. Smacznego 🙂

29 komentarzy do „PIECZONY KALAFIOR

  1. Ewa

    Robiłam w tym roku po raz pierwszy. Bardzo mi smakował taki kalafior:) Ale ja generalnie kalafiora lubię w każdej postaci:)

    Odpowiedz

Skomentuj Marcepanowy kącik Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *