Kolejny przepis z jabłkami. Pierogi z owocami, to bardzo popularne dane w lecie, gdy mamy do wyboru mnóstwo owoców. Te pierożki z jabłkami smakują pysznie. Po pierwsze z powodu lekkiego ciasta twarogowego, a po drugie z powodu nadzienia z kwaśnych jabłek z cynamonem, które pod wpływem temperatury rozpływają się ustach. Smaczne i na ciepło i na zimno, pasują na rodzinne spotkanie, piknik lub imprezę. Niezwykle proste składniki, a bardzo fajny efekt. Można użyć też innych owoców, np. śliwek. Spróbujcie koniecznie 🙂
Przepis:
(ciasto na pierogi)
250 gr twarogu
125 gr masła
250 gr mąki pszennej
2 łyżki drobnego cukru
szczypta soli
(nadzienie)
4 małe kwaśne jabłka
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki drobnego cukru
Twaróg rozdrabniamy widelcem, dodajemy masło pokrojone na kawałki, sól, cukier i mąkę. Zagniatamy elastyczne ciasto (ja robię to w malakserze). Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Jabłka kroimy na ćwiartki, obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne, każdą ćwiartkę kroimy wzdłuż na pół. Jabłka skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy cukrem i cynamonem i delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy, jak na pierogi, wycinamy szklanką koła, na każde nakładamy kawałek jabłka (przy brzegu, stroną gdzie były gniazda nasienne do środka) i dokładnie zlepiamy lekko naciągając ciasto (ja jeszcze widelcem naciskam na brzegi). Pierogi układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch smarujemy roztrzepanym żółtkiem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 15 – 20 minut, aż będą rumiane. Smacznego 🙂
muszą być pyszne, wyglądają cudnie <3
Ładnie przyrumienione 😉
jadłam smażone z jabłkiem,ale i pieczone muszę spróbować:)
Jacież…koniecznie muszę spróbować takiej wersji 😀
pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
Serdecznie polecam 🙂
M
Pięknie przypieczone pierożki, mniam 🙂
Jakie słodziutkie 😀 Na początku myślałam że to oscypki póki nie przeczytałam nazwy 😀
Lubię pierogi, a Twoje wyglądają tak zachęcająco, że ciężko byłoby się im oprzeć 🙂
Madziu ale pyszności kochana. Z chęcią bym zjadła takiego pierożka 🙂
Ciekawy pomysł na pierożki 🙂 Chętnie wypróbuję przepis, takich jeszcze nigdy nie robiłam.
Takiego połączenia jeszcze nie próbowałam, ale uwielbiam pierożki na słodko i na owocowo 🙂
Takich jeszcze nie jadłam, swietny pomysł ☺
Piękne pierożki 🙂
Nigdy nie jadłam pierogów z jabłkami 😉
ale one ładne apetyczne i rumiane
Chętnie byśmy też spróbowały takich pierożków właśnie z tymi śliwkami ale jabłuszka też są pyszne 😀
Pierożki wyglądają cudownie 🙂
Cudowny pomysł 😀 Takie pierożki muszę smakować świetnie 😀
Przepysznie wyglądają, trochę jak ciasteczka 😀 Bardzo lubię pierogi na słodko więc z przyjemnością bym się na takie skusiła 🙂