KREM SELEROWO-JABŁKOWY Z KARMELIZOWANYMI TOSTAMI CYNAMONOWYMI

przez | 16 sierpnia 2018


Seler nie należy do bardzo popularnych warzyw, przyznam się, że niezbyt często wykorzystuję seler w kuchni. Jednak warto go polubić, bo ma wiele zalet, przede wszystkim wysoką zawartość soli mineralnych wapnia, fosforu, sodu, magnezu i żelaza. Zawiera także witaminy z grupy B, łącznie z kwasem foliowym i witaminą PP oraz olejki eteryczne, które działają pobudzająco na trawienie. Sam seler ma dosyć ostry smak i zapach, jednak z dodatkiem jabłka fajnie się komponuje i traci na wyrazistości, a zupa selerowo-jabłkowa podana z cynamonowymi tostami smakuje jeszcze lepiej. Moje jabłonki w tym roku bardzo obrodziły, więc użyłam jabłek z mojego ogrodu 🙂

Przepis:
(zupa)
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
1 duży seler korzeniowy (około 600 gr)
1 mała cebula
2 średnie kwaśnie jabłka (np. papierówka)
1 łyżeczka cynamonu
1/2 szklanki mleczka kokosowego lub słodkiej śmietanki
2 szklanki bulionu warzywnego
sól i pieprz
(tosty)
2 kromki chleba
1 łyżka masła
1 łyżka syropu klonowego
1/3 łyżeczki cynamonu
szczypta pieprzu

W dużym garnku roztapiamy masło z oliwą, dodajemy obraną i drobno pokrojoną cebulę, obrany i pokrojony w 2 cm kostkę seler i obrane i pokrojone w kostkę jabłka. Lekko solimy, mieszamy, przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez około 10 minut, mieszając 2 – 3 razy. Dodajemy cynamon, mleczko kokosowe i bulion, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez około 30 minut. Miksujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli zupa jest za gęsta dolewamy trochę bulionu lub mleczka kokosowego. Pod koniec gotowania zupy przygotowujemy tosty. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy syrop klonowy i cynamon, mieszamy, wkładamy kromki chleba pokrojone na pół i smażymy z obu stron na średnim ogniu, aż chleb wchłonie masło i stanie się chrupiący, doprawiamy pieprzem. Zupę podajemy z ciepłymi tostami. Smacznego 🙂

18 komentarzy do „KREM SELEROWO-JABŁKOWY Z KARMELIZOWANYMI TOSTAMI CYNAMONOWYMI

  1. Ewa

    Byłam ciekawa tej propozycji z jabłkami nie na słodko… nawet w najśmielszych wyobrażeniach nie przypuszczałam, że to będzie zupa:)) Raz na jakiś czas robię krem z selera – lubię. Ale z dodatkiem jabłek jeszcze nie jadłam…. może pora spróbować?:)

    Odpowiedz
  2. Iwona

    Robię czasem surówkę jabłkowo-selerową i to połączenie jest świetne. Na pewno w zupie też się sprawdza 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *