Seler nie należy do bardzo popularnych warzyw, przyznam się, że niezbyt często wykorzystuję seler w kuchni. Jednak warto go polubić, bo ma wiele zalet, przede wszystkim wysoką zawartość soli mineralnych wapnia, fosforu, sodu, magnezu i żelaza. Zawiera także witaminy z grupy B, łącznie z kwasem foliowym i witaminą PP oraz olejki eteryczne, które działają pobudzająco na trawienie. Sam seler ma dosyć ostry smak i zapach, jednak z dodatkiem jabłka fajnie się komponuje i traci na wyrazistości, a zupa selerowo-jabłkowa podana z cynamonowymi tostami smakuje jeszcze lepiej. Moje jabłonki w tym roku bardzo obrodziły, więc użyłam jabłek z mojego ogrodu 🙂
Przepis:
(zupa)
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
1 duży seler korzeniowy (około 600 gr)
1 mała cebula
2 średnie kwaśnie jabłka (np. papierówka)
1 łyżeczka cynamonu
1/2 szklanki mleczka kokosowego lub słodkiej śmietanki
2 szklanki bulionu warzywnego
sól i pieprz
(tosty)
2 kromki chleba
1 łyżka masła
1 łyżka syropu klonowego
1/3 łyżeczki cynamonu
szczypta pieprzu
W dużym garnku roztapiamy masło z oliwą, dodajemy obraną i drobno pokrojoną cebulę, obrany i pokrojony w 2 cm kostkę seler i obrane i pokrojone w kostkę jabłka. Lekko solimy, mieszamy, przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez około 10 minut, mieszając 2 – 3 razy. Dodajemy cynamon, mleczko kokosowe i bulion, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez około 30 minut. Miksujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli zupa jest za gęsta dolewamy trochę bulionu lub mleczka kokosowego. Pod koniec gotowania zupy przygotowujemy tosty. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy syrop klonowy i cynamon, mieszamy, wkładamy kromki chleba pokrojone na pół i smażymy z obu stron na średnim ogniu, aż chleb wchłonie masło i stanie się chrupiący, doprawiamy pieprzem. Zupę podajemy z ciepłymi tostami. Smacznego 🙂
Byłam ciekawa tej propozycji z jabłkami nie na słodko… nawet w najśmielszych wyobrażeniach nie przypuszczałam, że to będzie zupa:)) Raz na jakiś czas robię krem z selera – lubię. Ale z dodatkiem jabłek jeszcze nie jadłam…. może pora spróbować?:)
Zdrowa zupka☺☺
Nie jestem przekonana do takich kremów ale nie twierdze, że są niesmaczne 🙂
Bardzo fajna propozycja. Takiego połączenia jeszcze nie próbowałam, ale skuszę się
Taki chlebek bym pochrupała 😀
Przyznam, że seler to też nie jest moje ulubione warzywo. Może rzeczywiście czas to zmienić?
Przepyszny i bardzo finezyjny krem. A do tego te tosty – bajka! <3
Lubię nietypowe połączenia i chętnie bym taką zupkę wypróbowała 🙂
Od samej nazwy już ślinka cieknie 😀
Lubię korzeń selera, ale w takim połączeniu jeszcze nie jadłam 🙂
super pomysł no i apetyczny bardzoooo
Wow, ale nietypowe połączenie – muszę spróbować!
pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
I zupa i tosty niezwykle kuszące 🙂 Musi być pycha!
Bardzo ciekawa kompozycja smaków 🙂 Chętnie spróbowałabym taką zupkę 🙂
Niecodzienna, ale bardzo ciekawa propozycja! Spróbowałabym takiego połączenia z wielką ochotą 🙂
Bardzo się cieszę 🙂
M
Wygląda obłędnie. Ja bardzo lubię seler, ale teraz nie jem go zbyt często, bo mój domownik nie lubi. To samo z rybami.
Robię czasem surówkę jabłkowo-selerową i to połączenie jest świetne. Na pewno w zupie też się sprawdza 🙂