Nie wiem, czy to ze względu na upalną pogodę, czy po prostu zmęczenie, ale ostatnio trochę nie mogę się zmobilizować do gotowania. W takich chwilach najczęściej sięgam do klasycznych dań kojarzących się z prostotą i latem, np. pierogi lub knedle z owocami. Z pierogami jest więcej pracy, więc wybrałam knedle. Fajnie smakują z truskawkami lub czereśniami, a tym razem to knedle nadziewane morelami. Podobno taki rodzaj jest popularny w Austrii, gdzie do środka moreli w miejsce pestki wkłada się trochę cukru. Moje knedle zawsze przygotowuję z ciasta twarogowego, bo ziemniaczane wydaje mi się zbyt ciężkie. Bardzo smaczne danie, szczególnie polane roztopionym masłem i posypane cukrem z cynamonem lub ze słodką śmietaną. Świetny, prosty, letni obiad. Polecam serdecznie 🙂
Przepis:
(12 – 13 knedli)
250 gramów sera twarogowego
około 150 gramów mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko
12 – 13 małych moreli
sól
Dodatki: stopione masło, cukier, cynamon, śmietana
Ser rozcieramy łyżką lub miksujemy w malakserze na gładką masę. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, jajko, szczyptę soli i mąkę pszenną (ostateczna ilość mąki zależy od wilgotności sera) i zagniatamy ciasto (jeśli jest bardzo lepkie dodajemy odrobinę więcej mąki). Dłońmi posypanymi mąką formujemy wałek o średnicy około 4 cm, kroimy na 2,5 cm paski. Z każdego kawałka ciasta formujemy okrągły cienki placuszek, na środku układamy morelę bez pestki (wyjmujemy pestkę nacinając morelę, ale nie do końca, żeby połówki się trzymały razem), zawijamy i dokładnie zlepiamy formując kulkę. Gotujemy knedle w dużej ilości wrzącej osolonej wody przez około 7 – 8 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową na talerze, polewamy stopionym masłem, posypujemy cukrem z dodatkiem cynamonu lub słodką śmietaną. Smacznego 🙂
Wierzę że smaczne ale nie dla mnie – nie lubię kluch na słodko 😉
wspaniałe na obiad 🙂
Dziękuję serdecznie )
M
Wyglądają świetnie 🙂 Nabrałam ochoty na morele 🙂
Z chęcią bym zjadła!!!
Rzadko robię knedle, ale jeśli już, to są ziemniaczane. Muszę spróbować tych wg Twojego przepisu:)
Serdecznie polecam 🙂
M
Już wiem, że moje dziecko byłoby zachwycone. Ja zresztą również:)
Bardzo się cieszę 🙂
M
Koniecznie muszę zrobić!
Zawsze wydawało mi się że zrobienie knedli jest bardzo skomplikowaną sprawą – udowadniasz, że niekoniecznie;)
pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
To nie jest trudne, polecam 🙂
M
Smakowicie wyglądają 🙂 Mam w planach zrobienie knedli, ale na razie muszę zadowolić się makaronem z truskawkami.
Też pysznie 🙂
M
wygląda ciekawie
Wspaniałe te knedle <3
Wspaniały przepis na knedle <3 Z przyjemnością wypróbuję 😀
Bardzo mi miło 🙂
M
Piękne w przekroju☺☺
Super przepis 🙂 Takich nigdy nie jadłam 😀 Pycha 🙂
To dobra okazja, żeby spróbować 🙂
M
U nas też knedle, ale z truskawkami i ziemniaczane. Muszę spróbować tych z twojego przepisu.
Bardzo serdecznie polecam 🙂
M
Ależ pięknie się prezentują! 🙂
Całe wieki nie jadłam knedli. Ale mi narobiłaś smaku
Super, gorąco polecam 🙂
m
ale kusisz tymi knedlami… z chęcią bym sobie takie zjadła
Mam nadzieję, że dasz się skusić 🙂
M
Coś pysznego <3
Miałam kiedyś w ogrodzie piękne drzewo morelowe, które miało sporo owoców, ale niestety sąsiad zrobił ognisko, zajął się płot, a razem z płotem morela. Teraz pozostaje morele kupić w sklepie albo posadzić nową.
Szkoda, takie morele musiały być pyszne 🙂
M
Uwielbiam knedle 🙂
Knedla uwielbiam, ale z morelami jeszcze nie jadłam. Pyszny pomysł 🙂
Najbardziej to lubimy ze śliwkami ale z morelami też są pycha 😀
I ze śliwkami i z morelami świetnie smakują 🙂
M