KOMPOT RABARBAROWY Z JABŁKIEM I MIĘTĄ

przez | 17 maja 2018

Na mojej liście rabarbarowych klasyków kompot zajmuje wysoką pozycję. Właściwie zastanawiałam się, czy warto pisać na ten temat, bo kompot jest prosty w przygotowaniu i na pewno wszystkim znany, ale pomyślałam, że po prostu przypomnę go tym, którzy dawno go nie robili. Lubię ten bladoróżowy kolor i lubię gdy kompot jest gęsty, a owoce wyjada się łyżeczką. Oczywiście można go też przecedzić i podać np. z kostkami lodu. Kwestia cukru to sprawa indywidualna, mój kompot nie jest bardzo słodki, ale można posłodzić bardziej. Polecam gorąco 🙂

Przepis:
1,5 litra wody
4 łyżki cukru
5 łodyg rabarbaru
1 duże jabłko
sok z 1/2cytryny
garść listków mięty (około 10)

Umyty rabarbar (bez końcówki z liśćmi) kroimy na 2 cm kawałki. Jabłko kroimy na ćwiartki usuwamy gniazda nasienne i każdą ćwiartkę kroimy na pół. W garnku zagotowujemy wodę z cukrem, dodajemy rabarbar i jabłko, sok z cytryny i gotujemy na małym ogniu przez 5 minut, dodajemy listki mięty, wyłączamy ogień i odstawiamy do ostygnięcia. Możemy też schłodzić w lodówce. Smacznego 🙂

34 myśli nt. „KOMPOT RABARBAROWY Z JABŁKIEM I MIĘTĄ

  1. Agnieszka

    Jakoś nigdy nie przyszło mi do głowy, żeby dodać mięty- a ona przecież daje tak fajny smak… muszę spróbować!
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

    Odpowiedz
  2. Dorota

    Rabarbarowy kompot kojarzy mi się z dzieciństwem. Często w postaci truskawkowo-rabarbarowedo mixu:)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.