Na mojej liście rabarbarowych klasyków kompot zajmuje wysoką pozycję. Właściwie zastanawiałam się, czy warto pisać na ten temat, bo kompot jest prosty w przygotowaniu i na pewno wszystkim znany, ale pomyślałam, że po prostu przypomnę go tym, którzy dawno go nie robili. Lubię ten bladoróżowy kolor i lubię gdy kompot jest gęsty, a owoce wyjada się łyżeczką. Oczywiście można go też przecedzić i podać np. z kostkami lodu. Kwestia cukru to sprawa indywidualna, mój kompot nie jest bardzo słodki, ale można posłodzić bardziej. Polecam gorąco 🙂
Przepis:
1,5 litra wody
4 łyżki cukru
5 łodyg rabarbaru
1 duże jabłko
sok z 1/2cytryny
garść listków mięty (około 10)
Umyty rabarbar (bez końcówki z liśćmi) kroimy na 2 cm kawałki. Jabłko kroimy na ćwiartki usuwamy gniazda nasienne i każdą ćwiartkę kroimy na pół. W garnku zagotowujemy wodę z cukrem, dodajemy rabarbar i jabłko, sok z cytryny i gotujemy na małym ogniu przez 5 minut, dodajemy listki mięty, wyłączamy ogień i odstawiamy do ostygnięcia. Możemy też schłodzić w lodówce. Smacznego 🙂
Pyszny i orzeźwiający 🙂
Kompocik kojarzy mi się z latem 😉
Pyszny kompocik 🙂 To mój smak dzieciństwa. Babcia przygotowywała podobny 🙂
Ten smak jest niezapomniany 🙂
M
Pyszotka 🙂
w lato u mnie prawie codziennie 🙂
Jakoś nigdy nie przyszło mi do głowy, żeby dodać mięty- a ona przecież daje tak fajny smak… muszę spróbować!
pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
Gorąco polecam 🙂
M
Rabarbar to nie jest to, co tygrysy lubią najbardziej 🙂
Mój smak z dzieciństwa, co prawda bez dodatku mięty, ale i tak pyszny 🙂
Rabarbarowy kompot kojarzy mi się z dzieciństwem. Często w postaci truskawkowo-rabarbarowedo mixu:)
Rabarbarowo-truskawkowy też jest pyszny 🙂
M
Wspaniały kompocik <3
Mniam, ale bez mięty 🙂
Może być bez mięty 🙂
M
Zostało mi trochę rabarbaru w lodówce – zaraz sobie taki zrobię 🙂
Super, życzę smacznego 🙂
M
Uwielbiam! Zdecydowanie:)
Pyszny i zdrowy napój 🙂
Musi smakować super! 🙂
Pysznie i orzeźwiająco 🙂
Uwielbiam jego smak 🙂
Rzadko pijam kompoty, ale jak coś to sięgam tylko po porzeczkowe i… rabarbarowe 🙂 Piękny kolorek!
Gorąco polecam 🙂
M
robię nieco inaczej, ale ten też musi być przepyszny i bardzo orzeźwiający:)
Każdy ma własny sposób, na pewno pyszny 🙂
M
Kompot z rabarbaru jest przepyszny! 🙂
Zgadzam się 🙂
M
Na pewno wypróbuję 😀
Super, bardzo się cieszę 🙂
M
Nie ma to jak orzeźwiający kompocik do obiadu 😀
Tak jest, pozdrawiam 🙂
M
Wypiłabym z ogromną chęcią. Uwielbiam połączenie rabarbaru i mięty.
Bardzo mi miło 🙂
M