Okrągłe cukinie nie różnią w smaku od podłużnych, ale mają fajny kształt i ciekawy wzorek na skórce, dlatego wyglądają bardzo atrakcyjnie i już od dawna chciałam coś z nimi zrobić. Do faszerowania można użyć różnych składników, ja wybrałam wersję z mielonym mięsem, z dodatkami, które sprawiają, że nadzienie przypomina smaczne i pożywne danie “chile con carne”. Całość bardzo fajnie wygląda i świetnie smakuje, koniecznie spróbujcie, polecam serdecznie 🙂
Przepis:
2 okrągłe cukinie
(nadzienie)
200 gramów mielonego mięsa (u mnie z indyka)
1 łyżka oleju
1 cebula drobno posiekana
1 ząbek czosnku drobno posiekany
1/3 łyżeczki chilli w proszku
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1/2 puszki kukurydzy
50 gramów drobno tartego parmezanu + 2 łyżki
sól i pieprz
Na patelni teflonwoej o grubym dnie rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso i smażymy na dużym ogniu przez około 2 minuty, rozgniatając grudki mięsa widelcem. Dodajemy cebulę i czosnek, mieszamy, smażymy przez około 1 minutę mieszając. Dodajemy pozostałe składniki (oprócz kukurydzy i sera), mieszamy, smażymy przez 2 minuty mieszając. Dodajemy odsączoną kukurydzę i ser, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Z cukinii odcinamy wierzch, tzw. „czapeczki”. Przy pomocy łyżeczki wydrążamy miąższ. Do środka nakładamy farsz dociskając, aby jak najwięcej się zmieściło. Przykrywamy czapeczkami, układamy w naczyniu żaroodpornym, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 30 minut, zdejmujemy „czapeczki”, cukinie posypujemy pozostałym serem i pieczmy przez kolejne 10 minut. Podajemy gorące. Smacznego 🙂
Robię takie danie ale używam cukinii podłużnej, wówczas wychodzą fajne łódeczki 🙂
Fajny kształt ma ta cukinia 🙂
Tak, ładnie wygląda, aż żal nie spróbować 🙂
M
Świetnie wyglądają. A smakują też rewelacyjnie, bo podobnie nadziewam cukinie podłużne:)
Fajnie wyglądają takie cukinie:)
jaka apetyczna ta cukinia!
Przede wszystkim śliczne danie 🙂
Takim farszem jeszcze nie nadziewałam cukinii, wyglądają bardzo apetycznie!!!
To tym bardziej polecam 🙂
M
To już sezon na cukinie? Od tygodnia jestem uziemiona w domu, a tu takie nowalijki na straganach;/
Ciekawy przepis, zapiszę sobie!
pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
Tak, już sezon się zaczął, polecam 🙂
M
Wyglądają przepięknie!
Przez całe lato będą u mnie faszerowane, duszone i gotowane cukinie- zwyczajnie kocham je pod każdą postacią:D
Cukinia jest super, też bardzo lubię 🙂
M
jak fikuśnie wyglądają 🙂
Pyszny pomysł. Prawie codziennie robię coś z cukinii. Nie pomyślałam o faszerowaniu 🙂
Polecam gorąco, warto się skusić 🙂
M
Bardzo lubię faszerowane warzywa. W szczególności cukinię! 🙂
Cudowne danie <3 Pysznie i pożywnie :))))
Muszę dorwać taką okrągłą cukinię 🙂
Fajna jest taka okrągła cukinia, warto spróbować 🙂
M
Kiedyś często robiłyśmy faszerowane cukinie 😀 Musimy do nich wrócić 🙂
Dobra okazja, żeby zrobić, polecam 🙂
M
Ostatnio zastanawiałam się nad zakupem takiej cukinii, ale nie wiedziałam co z nią zrobić 😉 Muszę koniecznie wypróbować ją w wersji z mięskiem! Pychota!
Tym bardziej polecam serdecznie 🙂
M
Bardzo lubię faszerowane warzywa ,a cukinie w takiej wersji chyba najbardziej 🙂
Bardzo apetyczne 🙂
Pysznie u Ciebie 🙂
Dziękuję bardzo serdecznie 🙂
M
bardzo lubię takie nadziewane warzywa
Tak, to fajny pomysł na obiad 🙂
M
Ja dodałem jeszcze suszone pomidory rewelacja. Polecam!
Bardzo mi miło, że smakowało 🙂 pozdrawiam serdecznie 🙂
M
Uwielbiam takie zdrowe pyszności w których królują warzywa. Cukinia jest szczególnie wdzięcznym darem